Pregătirile şi momentele euforice trăite de poporul român venit din toate colţurile ţării pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, au fost imortalizate de către fotograful român Samoilă Mârza.
Samoilă Mârza s-a născut în satul Galţiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba, pe 18 septembrie 1886. După absolvirea liceului, a fost trimis de către părinţii săi sub aripa unui fotograf pentru a învăţa tainele fotografiei.
Fotograful Samoilă Mârza
Acesta a devenit fotograf de război după ce a fost recrutat pentru a participa la Primului Război Mondial, unde a fotografiat diverse aspecte de pe front.
După terminarea războiului a reuşit să ajungă în satul natal cu doar câteva zile înainte de începerea Marii Adunări Naţionale, iar în dimineaţa de 1 decembrie 1918 a urmat drumul către Alba Iulia.
Acesta şi-a fotografiat consătenii în timp ce se pregăteau pentru a pleca către Marea Adunare Naţională.
Locuitorii satului Galţiu, înainte de a pleca spre Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
Locuitorii satului Galţiu, înainte de a pleca spre Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
Tribuna oficială amenajată pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
Participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
Participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
Participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
La Alba Iulia, din cauza aparaturii şi a condiţiilor vremii din acea zi, Mârza a reuşit să facă doar cinci fotografii cu mulţimea adunată şi cu tribunele oficiale din care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu al Gherlei a citit Rezoluţia Marii Uniri.
Episcopul Iuliu Hossu citind rezoluţiile adunării care a hotărât unirea Transilvaniei cu România
Imediat după aceasta, Mârza a publicat fotografiile sale într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri”, a trimis exemplare personalităţilor importante de la acea vreme şi a primit aprecieri inclusiv de la regele Ferdinand I.
Samoilă Mârza a fotografiat în continuare vizitele regelui, festivitatea de încoronare şi multe alte festivităţi în anii ce au urmat.