Confidenţialitate

Samoilă Mârza, fotograful care a surprins Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918

Samoilă Mârză, cel care avea să fie cunoscut ca “fotograful Marii Uniri”, este, dacă vreți, un caz clasic de “om potrivit, la momentul potrivit”. Lui Samoilă Mârza i s-a permis să participe la ceremonie din simplul motiv că fotograful oficial al Unirii nu a mai ajuns la Alba Iulia.

Se spune că o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte. Dacă e așa, cele 6 fotografii făcute la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918 înseamnă mai mult decât orice carte de istorie.
Au fost făcute de către ardeleanul Samoilă Mârza, cel căruia avea să i se spună “fotograful Marii Uniri”. După ce a terminat liceul în Alba Iulia, Samoilă Mârza a devenit uceninul unui fotograf din Sibiu.

Când a deprins cât de cât tainele acestei meserii, tatăl lui Samoilă Mârza a vândut o pereche de boi pentru a-i cumpăra fiului său propriul de fotografiat.
În timpul Primului Război Mondial, Samoilă Mârza este recrutat în Armata Austro-Ungară și mulțumită specializării sale, a fost repartizat în cadrul serviciului topografic.
După terminarea războiului, s-a întors în Transilvania, cu numai câteva zile înainte de începerea festivităților Marii Uniri. I s-a permis să participe la ceremonie din simplul motiv că fotograful oficial al evenimentului nu a mai ajuns la Alba Iulia.

Dacă vă întrebați de ce anume Samoila Mârza a făcut numai 6 fotografii, ei bine, terhnica vremii presupunea ca subiecții să stea nemișcați câteva minute. Dacă mai punem la socoteală și faptul că 1 Decembrie 1918 a picat într-o duminică extrem de mohorâtă, nu e de mirare că niciunul dintre cei imortalizați nu zâmbește.

Pe atunci, se foloseau clișee fotografice. Pe scurt, niște plăcuțe de sticlă de foarte bună calitate, de pe care ulterior, se făcea developarea fotografiilor.

Din păcate, Samoilă Mârza a vândut multe dintre clișeele sale, e drept, altele decât cele de la 1 Decembrie 1918. O bună parte au ajuns pe mână unor meșteri care le-au transformat în oglinzi.

Samolilă Mârza a fost sărăc în cea mai mare parte a vieții, însă a făcut rost de ceva bani după ce a și-a vândut aparatul de fotografiat Muzeului de Istorie din Alba Iulia.

Cu bani primiți urma să își cumpere un aparat nou, cu care să facă fotografii la festivitățile din 1968, la împlinirea unei jumătați de secol de la Marea Unire. Samoilă Mârză nu a apucat să își vadă visul cu ochii, pentru că a murit cu un an înainte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.