Confidenţialitate

Salvați Copiii România lansează Campania Globală pentru Educaţie 2015

În perioada 4 – 10 mai 2015, sub coordonarea Organizației Salvați Copiii, peste 130.000 de copii, părinți și profesori, din aproape 1.000 de şcoli din întreaga ţară, vor participa la activitățile Campaniei Globale pentru Educație. Scopul demersului este acela de a pune educația pe agenda autorităților.

„Prin activitățile ediției din acest an, peste 130.000 de copiii, părinți și profesori care ni s-au alăturat solicită autorităților să-și asume responsabilitatea pentru promisiunile neîndeplinite în perioada 2000 – 2015 și să adopte, pentru următorii 15 ani, angajamente ambițioase, care să garanteze respectarea dreptului la o educație de calitate pentru fiecare copil. În condițiile în care factorii de decizie se pregătesc să formuleze acest nou set de angajamente, este esențial ca societatea civilă să aibă un cuvânt de spus în acest proces, asigurând astfel că aceste promisiuni reflectă drepturile, nevoile și prioritățile reale ale copiilor.” – Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Pentru ca fiecare copil din România să aibă acces la o educație de calitate, indiferent de situația financiară a familiei, de starea de sănătate, de etnie sau de localitatea în care trăiește, participanții la ediția din acest an a Campaniei Globale pentru Educație solicită autorităților române:
1. Finanțarea adecvată a sistemului de educație publică, prin:
– alocarea a cel puțin 6% din PIB educaţiei;
– evaluarea transparentă, împreună cu partenerii din educație, a sistemului actual de finanțare per elev, cu scopul de a adopta corecțiile necesare, astfel încât finanţarea educaţiei să fie adecvată, eficientă şi echitabilă.
2. Îmbunătățirea sistemelor de evaluare în educație, atât în ceea ce privește unitățile de învățământ, cât și în ceea ce privește activitatea cadrelor didactice și rezultatele elevilor, stimulând eforturile de integrare educațională a copiilor din grupurile vulnerabile.
3. Adoptarea măsurilor necesare pentru asigurarea unei educații incluzive pentru copiii cu dizabilități/cerințe educaționale speciale (cadre didactice calificate și specialiști de sprijin, accesibilizare, mijloace didactice adecvate).
4. Extinderea și finanțarea publică adecvată a unor programe care sprijină accesul la educație pentru copiii din grupurile vulnerabile – școala după școală, burse școlare, asigurarea sau decontarea transportului pentru elevii din mediul rural şi nu numai.

Sub sloganul „Votăm pentru educație!”, în 2015, campania are ca focus locul ocupat de dreptul la educație între prioritățile agendei internaționale.

Campania se desfășoară anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume.