S-a înființat, în cadrul Poliției Române, Direcția pentru Siguranța Școlară.
Noua structură va combate violența în școală, cu accent pe fenomenul de bullying, adică violență psihologică, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.
Poliția Siguranța Școlară nu este o soluție pentru eradicarea violenței în școli, atrage atenția George Roman, directorul mai multor programe anti-bullying ale organizației Salvați Copiii.
“Bullyingul este o chestiune destul de profundă și care nu poate fi prevenită sau eradicată prin prezența polițiștilor. E important ca noi să privim nu doar victima, ca fiind persoana care are nevoie de sprijin, ci și agresorul, pentru că, în multe situații, comportamentul lui dezechilibrat și amenințător ascunde, de fapt, abuzuri sau situații grave din familie.”
Salvați Copiii a contribuit la redactarea normelor după care se aplică Legea bullyingului, iar soluțiile propuse de organizație sunt cele care și-au dovedit eficiența în mai multe țări cu experiență în combaterea acestui fenomen.
“Pe baza programelor noastre din Târgoviște și București, am supus un sistem de control al situațiilor de bullying din școală, prin crearea unui grup de acțiune anti bullying, din care fac parte nu doar câteva cadre didactice, dar și părinți și, cel puțin, doi elevi.
În țări precum Australia, Marea Britanie, Statele Unite, unde preocuparea pentru eliminarea bullyingului din școli este destul de importantă și are cel puțin două decenii de experiență, au aplicat exact aceleași soluții”, a explicat George Roman.
Potrivit datelor colectate de Salvații Copiii în 2016, despre care reprezentanții asociației spun că sunt valabile și astăzi, 300.000 de copii sunt umiliți în fața colegilor, 400.000 sunt amenințați cu bătaia și 200.000 sunt bătuți în mod repetat de colegi.
Foto: unsplash.com