Confidenţialitate

Salvați Copiii: În peste jumătate dintre maternități nu se fac ecografii sau analize noaptea sau de sărbători

Un studiu realizat de organizația Salvați Copiii în 163 de maternități din România readuce în discuție problemele cu care acestea se confruntă: echipamente medicale vechi ori insuficiente, personal insuficient, dar și analize vitale care nu pot fi făcute noaptea sau în zilele de sărbătoare.

O altă problemă constatată și discutată intens în România: rata mare a nașterilor prin cezariană.

Studiul organizației Salvații Copiii arată că liniile de gardă de ATI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I.

În 91% dintre maternitățile de nivel I sunt mai puțin de cinci medici de obstetrică-ginecologie, în vreme ce 99% dintre celelale unități au mai puțin de cinci medici neonatologi. În cazul maternităților de nivel I, în peste jumătate dintre acestea nu se pot efectua ecografii în timpul nopții.

Criză și de asistente

Datele mai arată că 69% dintre maternitățile de nivel I au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 92% au mai puțin de 10 asistente neonatologie.

Echipamente medicale insuficiente

Reprezentanții maternităților au reclamat că nu dețin echipamente medicale necesare pentru desfășurarea în condiții optime a activității.

De exemplu, 13% dintre materintățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Echipamente medicale vechi

Mai mult, sunt zeci de maternități care au spus că au echipamente medicale foarte vechi.  Incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994.

Ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.

Pentru creșterea calității serviciilor medicale pentru gravidă și nou-născuți, 33% dintre spitale au solicitat: mese de naștere, mese radiante pentru nou-născuți, mese de operație, mese ginecologice și 12,3% au nevoie de mai multe asistente medicale.

Naștere prin cezariană

Studiul Salvați Copiii mai arată că rata de nașteri prin cezariană este foarte ridicată în țara noastră față de nivelul considerat optim, de 10-15%. Organizația atrage atenția că e nevoie de o analiză care să stabilească motivele pentru care femeile însărcinate recurg la acest gest:

dacă decizia se planifică din timp, atunci când există complicații ale sarcinii sau când a mai avut loc o operație cezariană în antecedente, dacă decizia de practicare a unei operații cezariene devine evidentă la un moment dat de-a lungul travaliului sau dacă operația se stabilește/planifică la dorința familiei (la cerere) și/sau pentru a ușura activitatea secției.

„Această stare de lucruri se reflectă în rata ridicată a mortalității infantile, ce menține România departe de ținta OMS de reducere a mortalității infantile, de sub cinci decese la o mie de nașteri. România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană în acest top nefericit, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014, cauza principală fiind naşterile premature.”, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Românii care vor să ajute la dotarea maternităţilor și secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante pot completa formularele 230 sau 200, prin care redirecționează 2% din impozitul pe venitul anual.

Contribuabilii care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularele precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei Salvați Copiii de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/ . Formularele trebuie trimise până la data de 25 mai la administrațiile financiare.