Serviciile Salvamont din România au deja în dotare autospecialele cu semnale acustice și luminoase, dar legislația nu permite pornirea girofarului și a sirenelor care ar ajuta la scurtarea timpului de intervenție.
7.000 de oameni au semnat o petiție în acest sens pentru modificarea Codului Rutier.
Sunt două legi se bat cap în cap: una le permite salvamoniștilor să cumpere autospeciale cu girofar și sirenă, alta nu menționează și Serviciul Salmanont printre cei care pot folosi semnalele acustice și luminioase în trafic – a spus, la Europa FM, președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu. El susține că de ani de zile solicită modificarea legislației.
”Echipele din Argeș, Sibiu, Prahova, Neamț, Gorj, Hunedoara care au aflux foarte mare de turiști pe munte și care au căi rutiere de acces către munți, toate aceste căi rutiere sunt blocate de mașini și atunci, ca să ai o prioritate în trafic, trebuie să folosești în anumite momente aceste semnale acustice și vizuale. Am încercat să explicăm, am încercat să discutăm, dar asta e situația. Proiectul de hotărâre e conceput, are toate avizele necesare, trebuie repus pe ordinea de zi”, a spus președintele Salvamont România.
Din 7000 de intervenții ale salvamontiștilor înt-un an, un sfert din ele impun grabă în deplasare, mai spune Sabin Cornoiu.
“Câteodată minutele fac diferența sau chiar secundele: oamenii ăia aveau șanse de supraviețuire sau aveau șanse să se vindece cât mai repede. Am început să facem filmări ca să demonstrăm de ce am ajuns târziu la caz. Nu vă spunem care este atitudinea celor care sunt la locul accidentului când ne văd că venim cu așa întârziere”, menționează Sabin Cornoiu.
Numai în ultima săptămână, salvamontiștii au avut peste 300 de intervenții, majoritatea pe pârtiile de schi.
Autor: Florentina Mihăiță
Sursa foto: Facebook Salvamont România