Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domènech, unul dintre cei mai importanţi pictori ai secolului XX, s-a născut la 11 mai 1904, în Figueres, lângă Gerona, Catalonia, în apropiere de granița cu Franța.
Salvador Dalí a realizat de-a lungul vieții peste 1.500 de picturi, pe lângă ilustrații de cărți, litografii, decoruri și costume de teatru, desene, zeci de sculpturi și multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animație pentru Disney.
”Le sang est plus doux que le miel” este unul dintre primele sale tablouri suprarealiste, realizat în 1927.
Toate picturile sale în ulei reprezentau colaje de imagini din visele lui.
Lucrările presupuneau o tehnică clasică meticuloasă, influențată de artiștii Renașterii, în contrast cu spațiul ireal de vis pe care îl crea cu personaje stranii și halucinante.
Contribuția majoră a lui Dalí în suprarealism a fost așa-numita ”metodă paranoico — critică”, un exercițiu mental de accesare a subconștientului pentru stimularea creativității artistice.
În 1929, Dalí o cunoaște pe Elena Dmitrievna Diakonova, o imigrantă din Rusia, cu 10 ani mai în vârstă decât el, pe atunci căsătorită cu scriitorul suprarealist Paul Éluard. O puternică atracție se naște între Dalí și Diakonova, și în curând ea își părăsește soțul.
Cunoscută sub numele ”Gala”, Diakonova este muza și inspirația lui Dalí, și, în 1934, îi devine soție. Va apărea pretutindeni în opera artistului, drept ”Galarina’‘ (1944-1945), ”Leda Atomica” (1949) sau ‘‘Galateea” (1952).
Graţie talentului şi apariţiilor sale excentrice, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reuşit să folosească influenţa mass-media pentru a-şi spori averea şi gloria.
Pe 23 ianuarie 1989, Salvador Dalí moare în urma unui atac de cord, la vârsta de 84 de ani. Ceremonia funerară are loc la Teatro-Museo, unde este înmormântat într-o criptă.