Confidenţialitate

”Salinatele de Turda”, noul produs românesc care va beneficia de Indicaţie Geografică Protejată

România are un nou produs recunoscut şi înregistrat la nivel european, ce va beneficia de Indicaţie Geografică Protejată. Este vorba de “Salinatele de Turda”, un preparat din carne, afumat şi uscat, obţinut prin procesul de sărare umedă cu saramură naturală.

“Salinatele de Turda” se comercializează sub denumiri diferite în funcţie de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă şi anume: ceafă, cotlet, piept şi pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăţi întregi sau feliate.

Preparatul se obtine prin marinare cu saramură naturală, în amestec cu un mix de condiment, zaharuri și culture lactice timp de 5-7 zile. Apoi este afumat cu lemn de esenta tare, iar ultima etapa este cea de maturare-uscare timp de 20-28 de zile. Toate etapele specifice procesului de producţie au loc în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda şi comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoş, din judeţul Cluj.

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului “Salinate de Turda” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată, acesta fiind cel de-al 13-lea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.

Printre  celalalte produse déjà recunoscute se numără Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Scrumbia afumată de Dunăre, Cârnaţii de Pleşcoi, Telemeaua de Ibăneşti sau Plăcintă dobrogeană.

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene: Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău.

Foto: Ministerul Agriculturii

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.