Confidenţialitate

Salarizarea bugetarilor

În această săptămână guvernul va anunța noua lege a salarizării bugetarilor, baza unei viitoare reforme în adminstrație.

Dezbaterile nu s-au terminat, ele se poartă, se pare, inclusiv între membri ai cabinetului Cioloș, iar noi facem o dezbatere paralelă pe acest important subiect ce ar trebui să constituie începutul schimbării în profunzime a statului român.

Deocamdată avem la dispoziție câteva intenții privind nivelul de salarizare, intenții care au determinat o reacție vehementă a sindicatelor.

Propunerea este de majorare în medie a cheltuielilor cu salariile bugetarilor de 20% în următorii trei ani – 2017, 2018 şi 2019. Majorarea nu va fi însă egală, cu acest procent, ci salariile de la vârful statului vor crește foarte puțin, cu doar 1%, în timp ce salariile cele mai mici vor crește cu până la 40%.

Cum vi se par aceste cifre? Mari? Mici? Prin creșterea susținută a salariului minim pe economie, și în sectorul bugetar, ca și la privat, s-a produs o prea mare apropiere între salariile celor calificați și cele ale angajaților mai puțin calificați.

Apropo de salariul minim, tot din acest plan, de fapt aceasta este moneda pe care o cere la schimb de la sindicate guvernul Cioloș, ar fi cvasi înghețarea salariului minim pe economie, care va crește cu 20% de la 1 mai anul acesta. Cioloș vrea ca după această creștere, salariul minim pe economie să mai crească cu doar 100 de lei în următorii trei ani. E adevărat că de la nivelul actual asta înseamnă o creștere de 30% a salariului minim pe economie în patru ani.

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-salarizarea-bugetarilor-4-aprilie-2016