Salariul minim va crește de la 1 ianuarie și va ajunge la 4050 de lei brut. Vestea a fost dată de premierul Marcel Ciolacu, după întâlnirea de miercuri cu sindicatele și patronatele și vine cu o săptămână înainte să înceapă campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Prim-ministrul a precizat că se va menține scutirea de taxe pentru suma de 300 de lei din salariul minim.
De la 1 ianuarie, salariul minim brut crește cu 12 la sută, de la 3700 de lei la 4050 de lei.
Măsura a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu după consultări cu sindicatele și patronatele din Consiliul Național Tripartit. Cu o săptămână înainte de începerea campaniei electorale pentru prezidențiale, prim-ministrul a precizat că suma de 300 de lei din salariul minim va fi în continuare scutită de taxe, lucru confirmat și liderul BNS, Dumitru Costin și prim-vicepreședinte al CNS Cartel Alfa, Liviu Apostoiu:
„De la 1 ianuarie, salariul minim 4050. Se păstrează deducerea fiscală de 300 de lei”, a spus liderul BNS, Dumitru Costin.
Prim-vicepreședinte al CNS Cartel Alfa, Liviu Apostoiu: „Această prevedere nu ajunge la prevederile directivei europene”
„Din punct de vedere sindical, nu sunt foarte mulțumit. Această prevedere nu ajunge la prevederile directivei europene, care spune că salariul minim pe economie brut trebuie să fie un 50% din salariul mediu prognozat pentru anul viitor”, a declarat prim-vicepreședinte al CNS Cartel Alfa, Liviu Apostoiu.
Premierul susține însă decizia este în acord cu directiva europeană care prevede că salariul minim trebuie să se încadreze între 47 și 52 la sută din salariul mediu European și astfel salariul minim din țara noastră va ajunge la 47 la sută.
Pentru angajatori, povara fiscală va crește odată cu majorarea salariului minim.
Stere Fudulea, secretar general al Consiliului Național al IMM-urilor din România: Nu ar fi trebuit ca salariul minim să crească
„Nu ar fi trebuit să crească, pentru că este deja a doua creștere în șase luni de zile. Discutăm deja de o creștere de încă 12% față de cea de la jumătatea anului, care a însemnat o creștere de 11%, și asta înseamnă că începând cu anul viitor avem o creștere a salariului de 22%”, a spus Stere Fudulea, secretar general al Consiliului Național al IMM-urilor din România:.
Patronatele au solicitat guvernului ca salariul minim să se majoreze doar o dată pe an.
Premierul nu a precizat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu punctul de amendă care se calculează în funcție de salariul minim.
Sursa foto: Shutterstock