Confidenţialitate

Statul s-a angajat să cheltuiască mai puțini bani cu salariile din sectorul public din 2025. B.N.S: Urmează o ajustare în trepte | AUDIO

„Ajustarea salarizării în sectorul public care urmează, indiscutabil, în 2025, trebuie să înceapă de la (minimum) 9,3% din PIB, la 8,9% din PIB, şi apoi, în 2031, la 8,3% din PIB, este concluzia principală a studiului “Salarizarea în sectorul public din România”. Este concluzia principală a studiului „Salarizarea în sectorul public din România” prezentată de Blocul Național Sindical. Deocamdată, nu e clar cum va cheltui statul mai puțini bani pentru plata salariilor – dar s-a angajat în fața Comisiei Europene să facă acest lucru.

Consultantul financiar Radu Soviani, reprezentantul Blocului Național Sindical: „Va urma o ajustare semnificativă din punct de vedere al ponderii alocate din PIB”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru la anul, chetele de personal vor scădea ca pondere de la 9,3 la 8,9% din PIB, apropo de planul bugetar structural pe termen mediu despre care domnul Boloș ne-a anunțat. E o mare victorie că se va întinde pe șapte ani. Este o mare victorie, pentru că dacă se întindea pe un an sau doi ne păștea o ajustare ca în 2010, 2011. Acea ajustare a fost ad-hoc, puțin gândită. Va urma o ajustare semnificativă din punct de vedere al ponderii alocate din PIB. E o întoarcere spre 8,9% nivelul de rezistență confirmat în ultimii 30 de ani, dar ajustarea va fi și semnificativă din primul an”, a precizat Radu Soviani, consultant financiar.

Două reforme în instituții publice, anunțate în ultimii doi ani de actualul Guvern, care ar fi însemnat o reducere de angajați și posturi inutile la stat, nu s-au aplicat ori au avut ca efect doar desființarea unor posturi neocupate.

În acest context, numărul de angajați la stat a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2009 încoace, de 1,3 miloane.

Ce ar aduce o evenutală ajustare a salarizării în sectorul public

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă inflația ar fi de 4% ar însemna o menținere a puterii de cumpărare. Dacă va fi peste, și în acest moment suntem în continuare la cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, atunci ar putea să însemne o scădere a puterii de cumpărare. Nu se spune nimic despre ajustarea numărului de personal în acest plan bugetar”, a declarat Radu Soviani, consultant financiar.

Unde se duc banii statului: cea mai mare parte, pe salarii și pensii… apoi, pentru plata dobânzilor la împrumuturi și o mică parte rămâne pentru creșterea economiei – mai arată analiza Blocului Național Sindical privind planurile guvernamentale.

Noul guvern va trebui să pregătească Bugetul statului și numeroși analiști consideră că, fără o creștere de taxe, lipsa banilor nu poate fi acoperită.

Radu Soviani, consultant financiar:  Din 10 lei rămân doi lei pentru creșterea generală a economiei

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Spre cheltuieli de personal, 30,2%, către asistență socială, în principal pensii, dar sunt și alocații și alte subvenții, dar în principal pensii 42%. Spre dobânzi 7,5%, spre bunuri și servicii 17%, pentru restul economiei 3,3%. Hai s-o facem mai plastic să vedem cât cheltuim din fiecare 10 lei venituri bugetare și situația sună cam așa: în 10 lei încasați ca venituri, trei lei se duc pentru factura salarială, patru lei se duc către pensii din fiecare 10 lei, aproape un leu pentru dobânzi și rămân doi lei pentru creșterea generală a economiei”, a explicat consultantul financiar.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România și Țările de Jos au semnat un document care reafirmă angajamentul celor 2 state privind colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești