Salamul de Nădlac este pe drumul recunoașterii europene. Produsul a intrat în procesul de înregistrare în cadrul unui sistem de calitate european, anunță Ministerul Agriculturii. Se va alătura astfel unor alte produse tradiționale cum ar fi salamul de Sibiu sau telemeaua de Ibănești.
Salamul de Nădlac este produs din carne de porc, iar principalul condiment cu care este asezonat este boiaua
„Se pune usturoi, chimen, piper și boia – care este ingredientul principal alături de sare”, spune un bărbat.
„Când se dezlipește de pe mână înseamnă că este suficient de bine frământat”, spune alt bărbat.
Rețeta Salamului de Nădlac are sute de ani vechime
Rețeta de origine germană este veche de câteva sute de ani și a fost transmisă din generație în generație. Era produsul preferat de arădeni în tabere și excursii în anii ’80.
„Salamul de Nădlac are o tradiție destul de veche. Știm cu toții aici că Salamul de Nădlac… când au venit nădlăcanii au venit cu el. Atunci putem zice că are undeva la 200 de ani pe puțin. Secretul Salamului de Nădlac, în primul rând, este pur și simplu zona unde se face”, explică un bărbat.
Salamul de Nădlac nevoie de până la 6 luni de maturare
„Ca să obții produsul finit avem nevoie de un timp minim de 3, până la 6 luni de maturare”, explică un bărbat.
„Nu are rețetă, are gust Salamul de Nădlac. Cel mai bun gust îl are timp de cinci luni, după aceea scade. Depinde cum îi făcut. Și până la un an are garanție dacă boiaua e de calitate”, explică alt bărbat.
Ministerul Agriculturii anunță că produsul va fi înregistrat într-un sistem de calitate pentru a primi recunoaștere europeană
Mai exact, că este un produs alimentar cu o istorie îndelungată și o legătură strânsă cu o anumită regiune în cadrul Uniunii Europene. Printre produsele recunoscute la nivel european se numără Salamul de Sibiu, magiunul de Topoloveni și telemeaua de Ibănești.
Sursa foto: Facebook / Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale