Confidenţialitate

Prima expediţie ştiinţifică transsiberiană românească

În vara acestui an, va fi organizată o expediție științifică ce va urma un traseu de 20.000 de kilometri pe șoseaua transsiberiană recent deschisă în Rusia.

Obiectivul principal va fi analiza schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale.

Expediţia va fi organizată de specialiști ai Centrului de Cercetări Biologice Jibou și ai Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

Studiile vor fi făcute pe insecte și vor fi colectate probe pentru diferite tipuri de ciuperci.

De asemenea, se vor face măsurători de fiziologie vegetală și se vor extrage carote din copaci pentru a vedea modificările climatice prin influența lor asupra inelelor anuale de creștere.

„Ne propunem să urmăm traseul şoselei trans-siberiene nou deschise traficului şi recent asfaltate şi a bazinului fluviului Amur. Analiza efectului schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale e un element de noutate inclusiv pentru ruşi. E un proiect interesant la nivel internaţional, nu numai românesc. Contează, până la urmă, pentru toată lumea ce se întâmplă cu această Pădure Boreală, care e un plămân verde al planetei practic şi care, dacă se distruge sau apar modificări în structura ei, e foarte important la nivel global, pentru că ne afectează pe toţi.”, a declarat Directorul CCB Jibou, Cosmin Sicora.

Costurile totale ale expediţiei sunt estimate la 20.000 de euro și vor avea loc timp de o lună, în iunie-iulie.