Deputatul PNL Sabin Sărmaș – președintele Comisiei de IT&C din Parlament – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Deepfake-ul, din ce în ce mai prezent ăe rețelele sociale, uneori trecând dincolo de aspectul amuzant al acestor filmulețe și mergând în direcția periculoasă a dezinformării. Sabin Sărmaș a explicat că nu suntem pregătiți, la nivel global, pentru o astfel de bătălie. Mai ales că deepfake-ul își face simțită prezența într-un an electoral foarte important atât pentru România, cât și pentru celalalte țări din lume: „O să vedeți în toate țările o bătălie în care se va folosi foarte mult conținut generat cu inteligență artificială cu scopul de a dezinforma, de a induce în eroare electoratul”, a explicat Sabin Sărmaș la Europa FM. Despre Legea Deepfake, Sabin Sărmaș spune că aceasta exista deja în Parlament și că „este puțin mai veche decât momentul în care a început să avem acest volum mare de conținut deepfake pe rețele”. Cine stabilește diferența dintre conținut malițios și conținut amuzant? Explică Sabin Sărmaș în emisiunea Piața Victoriei.
Sabin Sărmaș: „Totul s-a accelerat odată cu generative AI, apariția acestui tip de inteligență artificială și odată cu posibilitatea oricui de accesa astfel de tooluri”
Tudor Mușat: Cât de gravă este situația?
Sabin Sărmaș: „Situația este gravă. Este gravă prin faptul că este de o dimensiune mare și care evoluează spre una foarte mare și este gravă pentru că nu suntem pregătiți la nivel global de această bătălie încă. Este o criză care a apărut aproape de nicăieri. Bine, ea se vedea de ceva ani venind, dar nu credeam niciunii că va veni atât de repede și totul s-a accelerat odată cu generative AI, apariția acestui tip de inteligență artificială și odată cu posibilitatea oricui de accesa astfel de tooluri.
De aici vine marea provocare, din faptul că nu doar specialiștii au acces la tooluri care generează conținut deepfake sau cu AI în general și aproape oricine poate să facă lucrul acesta la o viteză foarte mare și un volum foarte mare de astfel de videouri în cele mai multe dintre cazuri”.
Sabin Sărmaș: Sunt „zeci, sute, mii de victime care în fiecare zi sunt păcălite cu video generat cu AI”
„Asta creează posibilitatea pentru individizi care nu au bune intenții – fie că vor să comită fraude, fie că vor să dezinformeze, fie că vor să afecteze bunul mers al democrației – să intervină în spațiul online și să aibă succes în acest sens. Cam de aici pornim.
Nu putem să spunem că nu este grav atunci când oamenii pierd… ați văzut cazul din Hong Kong – 25 de milioane de dolari virați în contul unei firme pentru că a fost păcălit un angajat într-o videoconferință cu colegii lui, care de fapt nu erau colegii lui, ci niște personaje virtuale. Sau alte zeci, sute, mii de victime care în fiecare zi sunt păcălite cu video generat cu AI”, a explicat Sabin Sărmaș la Europa FM.
Sabin Sărmaș, despre anul electoral 2024: „O să vedeți în toate țările o bătălie în care se va folosi foarte mult conținut generat cu inteligență artificială cu scopul de a dezinforma”
„Nu departe de asta și la fel de grav s-a întâmplat și în campaniile de anul trecut din țări vecine și se va întâmpla la cu totul altă dimensiune nu doar în România pentru că există foarte multe alegeri anul acesta la nivel global. Este un an cu alegeri… ca și număr, este anul cu cele mai multe alegeri din ultimii 10 ani la nivel global. O să vedeți în toate țările o bătălie în care se va folosi foarte mult conținut generat cu inteligență artificială cu scopul de a dezinforma, de a induce în eroare electoratul și așa mai departe”, a mai spus Sabin Sărmaș.
Legea Deepfake. Sabin Sărmaș: „Vor fi pedepsiți numai cei care creează acest tip de conținut cu intenții malițioase”
„Este o idee mai veche în Parlament. Este puțin mai veche decât momentul în care a început să avem acest volum mare de conținut deepfake pe rețele în special și care a căpătat sprijin politic semnificativ în momentul în care lucrurile s-au accelerat. Asta prevede legea, dar este important să subliniem câteva lucruri:
Vor fi pedepsiți numai cei care creează acest tip de conținut cu intenții malițioase – Dacă cineva creează un conținut care este funny, este pamflet, are cu totul alte intenții decât una malițioasă respectiva persoană nu poate fi trasă la răspundere sub nicio formă”, a spus Sabin Sărmaș la Europa FM.
Sabin Sărmaș explică cum se aplică sancțiunile în cazul Legii Deepfake și cine stabilește diferența dintre conținut amuzant sau malițios
„Așa cum arată legea în acest moment, dacă cineva reclamă autoritatea competentă – în România aceasta fiind ANCOM – cu privire la un conținut care există pe rețele și este unul malițios ANCOM poate cere – dacă consideră cererea justificată – platformelor retragerea conținutului de pe platformă.
Ulterior, doar o instanță poate în mod evident să aplice acea pedeaspsă. Se trece la identificarea persoanei care a făcut acea faptă și instanța poate să spună dacă este cu adevărat malițios conținutul și se aplică o pedeapsă. Este important ca acel conținut să dispară cât mai repede de pe platforme atunci când încearcă să producă dezinformare”, a spus Sabin Sărmaș la Europa FM.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Legea „deepfake”, supusă la vot în Parlament săptămâna viitoare | AUDIO