Primul bebeluş din lume conceput cu ajutorul unei tehnici revoluţionare şi controversate, care încorporează ADN prelevat de la trei persoane, s-a născut pe 6 aprilie, a anunţat, marţi, revista New Scientist.
Fertilizarea s-a făcut cu ADN de la mamă, de la tată şi de la un donator.
Nou-născutul se numeşte Abrahim Hassan şi medicii americani pretind că au luat toate măsurile de precauţie pentru ca micuţul să nu moştenească o boală genetică gravă pe care ar fi avut-o mama copilului de origine iordaniană, scrie bbc.com.
Potrivit experţilor a fost deschisă o nouă eră în medicină care va ajuta şi alte familii care se confruntă cu aceleaşi probleme de sănătate precum cele ale familiei lui Abrahim Hassan.
Această metodă controversată, ce permite părinţilor cu mutaţii genetice rare să aibă copii sănătoşi, a fost legalizată doar în Marea Britanie.
Însă naşterea lui Abrahim Hassan, ai cărui părinţi iordanieni au fost trataţi de o echipă de medici americani în Mexic, va determina cel mai probabil aprobări accelerate ale acestei tehnici şi în alte ţări ale lumii, potrivit experţilor în embriologie.
Mama lui Abrahim, Ibtisam Shaban, are genele care declanşează sindromul Leigh, o maladie fatală care afectează dezvoltarea sistemului nervos. Genele asociate acestei maladii sunt ascunse în ADN-ul mitocondriilor, uzinele de energie ale celulelor, ce încorporează 37 de perechi de gene care sunt transmise copiilor pe linie maternă.
Acest ADN mitocondrial este diferit de majoritatea ADN-ului uman, care este conţinut de nucleul fiecărei celule.