Fermierii români au lansat iniţiativa „Porc Crescut Româneşte”, în cadrul unui eveniment la care au participat importanţi crescători de porc, reprezentanţi ai autorităţilor şi asociaţiile de profil.
Programul este o iniţiativă a fermierilor români prin care vrea să se pună din nou în evidență calitatea cărnii de porc .
Fermierii îşi propun astfel să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că porcul crescut în România este pe cale să dispară de pe masa românilor.
Totodată, fermierii au subliniat calitatea cărnii de porc românesc ca fiind net superioară celei de import, dar şi faptul că, în România, consumul pe cap de locuitor este de 30-32 kg porc pe an, cu 30% sub consumul mediu al ţărilor din UE.
Adrian Balaban, medic veterinar, fermier şi membru APCPR, a prezentat principalele avantaje ale cărnii de porc românesc şi motivele pentru care consumatorul ar trebui să cumpere porc românesc.
„În primul rând prospeţimea. Lanţul de aprovizionare este extrem de scurt şi transparent, carnea de porc românesc ajungând la raft în 24-36 de ore de la fermă. În acelaşi timp, gustul şi calitatea sunt net superioare cărnii din import. Porcii crescuţi în România sunt hrăniţi cu cereale româneşti de calitate, iar carnea are un conţinut optim de grăsime intramusculară, care îi dă un gust specific porcului românesc. Consumatorul trebuie implicat, trebuie convins – carnea de porc românesc este mai bună şi mai proaspătă”, a spus specialistul.
Prin lansarea acestui program, fermierii solicită de asemenea înfiinţarea raftului de carne de porc românesc.