Liviu Dragnea urmează să apară în instanță a doua zi după referendumul pe tema schimbării Constituției pentru redefinirea familiei. Primul termen al apelului lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive a fost fixat pentru 8 octombrie.
Pe 21 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvărşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.
Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul “Referendumul”, rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare.
Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.
Pe de altă parte, Dragnea a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la fals intelectual.
De-asemenea, judecătorii de la Înalta Curte au decis încetarea procesului penal în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, aceasta achitând prejudiciul în cauză. De asemenea, în cazul inculpatei a fost aplicată sancţiunea administrativă a amenzii în cuantum de 1.000 de lei.
Instanţa a admis acţiunea civilă exercitată de DGASPC Teleorman şi i-a obligat pe inculpaţi la plata sumei de 108.612 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Stoica Anisa Niculina şi Botorogeanu Adriana), fiecare în solidar pentru perioadele menţionate în rechizitoriu.
Totodată, inculpaţii sunt obligaţi la plata sumei de 5.500 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală şi judecată.
DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.
Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
„Bătălie” pentru modificarea completului care ar putea da sentința în cazul lui Liviu Dragnea
Presa dezvăluie că „bătălia” cea mai grea se dă la instanța supremă – pentru modificarea componenței completului care ar putea da sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.
Președinta Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a fost reclamată la Inspecţia Judiciară pentru că nu ar fi convocat conducerea instituției – după ce au intrat în vigoare modificările aduse Legii privind organizarea judiciară.
Miza ar fi schimbarea completelor de judecată de la instanța supremă, inclusiv a celui care va stabili sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea.
Potrivit schimbărilor făcute de actuala guvernare, completele de 5 judecători nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreşedintele instanței supreme şi şeful Secţiei penale – ci toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi.
Anterior, legislația prevedea că aceste complete au șefii bine stabiliți, iar restul sunt desemnați prin tragere la sorți.
Conducerea instanței supreme ar vrea să amâne schimbarea completelor abia la sfârșitul acestui an, motiv pentru care liderul PSD a acuzat că la Înalta Curte de Casație și Justiție „nu se respectă legea”.