Cercetătorii de la Agenţia pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Cercetare din Singapore au creat în laborator o piele artificală care ar putea reda oamenilor cu proteze simţul tactil.
Pielea este realizată dintr-un cauciuc sintetic şi are calităţile unui ţesut natural. Este elastică şi flexibilă şi funcţionează printr-un sistem de cilindri microscopici de carbon care poate face diferenţa între sensibilitate şi presiune.
Cilindrii microscopici de carbon conduc extrem de bine electricitatea astfel încât, atunci când materialul este atins, generează un şir de impulsuri de la senzor. Impulsurile sunt transmise la creier, într-un mod asemănător cu cel în care receptorii tactili din pielea umană trimit senzaţii către celulele creierului.
“Noi am fost capabili să creăm un sistem foarte asemănător cu receptorii mecanici biologici”, a declarat autorul principal al studiului Benjamin Tee, savant la Agenţia pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Cercetare din Singapore.
Pentru a stabili funcţionalitatea pielii, savanţi au conectat pielea artificială la un circuit legat la un LED cu lumină albastră. Senzorul trimite impulsuri electrice către LED atunci când pielea este atinsă, iar lumina albastră se aprinde. Cu cât este mai mare presiunea de atingere, cu atât lumina se aprinde mai repede.
Procesul de testare este încă în fazele incipiente, iar pielea sintetică nu a fost testată, deocamdată, cu neuroni umani.
Sursă: Descoperă.ro