Confidenţialitate

S-a descoperit o nouă gaură neagră, cea mai apropiată de Terra | VIDEO

Astronomii de la Observatorul European Austral din Chile au descoperit o nouă gaură neagră, cea mai apropiată de Terra detectată vreodată, situată într-un sistem stelar vizibil cu ochiul liber, potrivit unui studiu publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

Este vorba despre o gaură neagră de masă stelară, de patru ori mai mare decât Soarele nostru. Contrar găurilor negre supermasive, aceasta este „silenţioasă”, pentru că nu reacţionează violent cu mediul său, respectiv nu absoarbe materie.

Gaura neagră este situată în sistemul stelar HR 6819, au precizat astronomii.

HR 6819 este un sistem de stele binar, iar astronomii au remarcat că unul dintre cele două astre se mişca mai repede decât celălalt şi orbita, într-un mod cu totul neobişnuit, o dată la 40 de zile, un obiect invizibil. Studiind traiectoria acestei stele, astronomii au detectat prezenţa găurii negre şi au putut să îi calculeze şi masa.

Până în prezent, doar aproximativ 24 de găuri negre au putut fi detectate în galaxia noastră.

Astronomii spun că se cunosc puţine găuri negre stelare în Calea Lactee, dar cred că sunt multe, pentru că sunt produse naturale ale evoluţiei stelelor masive.

HR 6819 se află la 1.000 de ani-lumină (mai multe zeci de milioane de miliarde de kilometri), respectiv aproape de 200 de ori mai departe decât cea mai apropiată stea de noi, Alpha Centauri, ceea ce, la scară stelară, nu înseamnă foarte mult.