Un studiu medical internaţional, citat de BBC şi alte instituţii serioase, afirmă că a fost identificat factorul care ne îngraşă: aerul.
Potrivit acestui studiu, microparticulele din aerul poluat pe care-l inhalăm mai ales în marile oraşe, irită organismul, provoacă microinflamaţii şi un răspuns alarmat al organismului, care afectează capacitatea individului de a arde energie.
Drept rezultat, în timp ce organismul luptă cu microinflamaţiile provocate de aerul poluat, energia e stocată sub formă de grăsime.
Autorii studiului au fost intrigaţi de diferenţa între gradul de obezitate al populaţiei urbane faţă de populaţia rurală. În oraşe sunt mai mulţi supraponderali şi obezi.
Drept urmare, au testat efectele aerului poluat pe cobai. Cobaii care au respirat aer orăşenesc s-au îngrăşat semnificativ, cu 20% mai mult, în mai puţin de 3 luni, faţă de cobaii care au respirat aer curat, de ţară.
Cercetătorii au coroborat apoi date despre boli provocate de obezitate şi gradul de poluare al locurilor în care incidenţa acestor boli e mai ridicată şi au descoperit o legătură directă. Riscul de a face diabet creşte direct proporţional cu gradul de poluare al locului în care trăieşti. Legături asemănătoare au fost descoperite şi în cazul hipertensiunii.