Creditorii internaționali au ajuns la o înțelegere cu Guvernul de la Atena. După cel mai lung summit al zonei Euro, care a durat 16 ore, liderii europeni au anunțat că s-a convenit un plan de reforme. Deocamdată nu se știe nimic oficial despre măsurile pe care executivul grec va trebui să le implementeze.
Primul anunț a fost făcut pe Twitter aproape de ora 10. Premierul Belgiei, Charles Michel a scris un tweet cu un singur cuvânt: “Agreement” (acord).
Agreement
— Charles Michel (@CharlesMichel) July 13, 2015
Anunțul oficial a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat că nu va exista un Grexit. Acesta s-a declarat satisfăcut de rezultatele care au fost obținute și a spus că Grecia trebuie să-și consolideze zona bugetară, să asigure creșterea economică și locuri de muncă.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: “Am ajuns la un acord. Unul laborios, a luat timp dar a fost conceput. De la început a ceea ce este cunoscut drept ”cazul grec”, Comisia a insistat că nu va accepta un Grexit. Nu va fi un Grexit. Suntem mulțumiți de rezultatul pe care l-am putut obține. Sunt foarte bucuros că propunerea Comisiei, privind un pachet de ajutoare a economiei elene cu 35 de miliarde de euro a fost reținută în cele din urmă de Consiliul European. “
Președintele Eurogrup, ministrul olandez de finanțe, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că există și puncte în care Grecia trebuie să vină cu propuneri de reformă mult mai eficiente , precum piața muncii, și a explicat de unde vor veni o parte din banii de care Grecia are are nevoie.
Președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem: ”Va fi înființat un fond catre care vor fi transferate bunuri și companii de stat. Fondul va monitiza aceste proprietăți ale statului fie prin privatizare sau prin administrarea lor și încercarea de a le face profitabile.
Banii obținuți vor fi folosiți pentru acoperirea și reducerea datoriilor, dar și pentru recapitalizarea băncilor. Una dintre cele mai mari probleme cu care ne vom confrunta după aprobarea acestului program, va fi recapitalizarea bancilor și de aceea banii care vor veni din acest fond nou înființat vor fi folosiți și pentru acoperirea nevoilor de capital ale băncilor”
Președintele Eurogrup a explicăt că după acoperirea nevoilor de recapitralizare ale bancilor, banii rămași vor fi folosiți jumătate pentru reducerea datoriei țării, iar cealaltă jumătate rămasă va putea fi investită de guvernul grec, așa cum consideră de cuviință.
Pe de altă parte, președintele Consiliului European, Donald Tusk spune că acordul permite Greciei să revină pe calea europeană și să evite consecințele unei crize generate de o eventuală ieșire din zona euro.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk: “Astăzi am avut un signur obliectiv: sa ajungem la un acord, și iată că după 17 ore de negocieri s-a intamplat. Liderii au hotărât în primcipiu că vor reîncepe negocierile și vor susține Grecia. Acum este nevoie de votul Parlamentelor tuturor țărilor implicate, inclusiv de cel al Parlamentului de la Atena, pentru ca programul să înceapă.”