Confidenţialitate

Rusia și Turcia au convenit un armistițiu în provincia siriană Idlib

Preşedintele rus şi omologul său turc au convenit joi, la Moscova, o încetare a focului în regiunea siriană Idlib.

Negociat timp de 6 ore de Vladimir Putin și Recep Erdogan, armistițiul va intra în vigoare la miezul nopţii.

Ankara a avertizat că “îşi rezervă dreptul de a replica cu toate forţele sale şi pretutindeni la un atac al regimului” de la Damasc.

Rusia și Turcia au mai convenit să respecte o zonă de securitate pentru civili în Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, aflat lângă frontiera cu Turcia.

Vladimir Putin și Recep Erdogan s-au întâlnit pe fondul îngrijorărilor legate de o escaladare a violențelor în Siria, unde cei doi sprijină tabere opuse.

Săptămâna trecută, zeci de militari turci au fost uciși pe frontul sirian, ceea de l-a determinat pe Recep Erdogan să relaxeze fluxul migranților, care au ajuns cu zecile de mii la frontiera cu Grecia, unde au fost întâmpinați cu rezistență.

4 state din Uniunea Europeană s-au oferit să preia copiii ajunşi fără părinţi în taberele de refugiaţi.

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa FM că Ministerul de Interne de la București analizează dacă România ar putea lua în grijă astfel de minori.

Potrivit UNICEF, peste o treime dintre copiii care au ajuns în Europa în prima parte a anului trecut erau singuri, fără rude sau părinţi.

Din cei 2.800 de minori, cei mai mulţi au vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, ajunși în tabere de refugiaţi din Turcia fie din cauză că părinţii au murit în conflictele din regiune, mai ales în Siria, fie s-au despărţit de rude accidental.

Într-un interviu acordat Europa FM, reprezentanta din România a Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, Gabriela Leu, spune că deciziile Atenei sunt discutabile, dar că ţările din Uniune care nu se află la granița externă a blocului comunitar ar trebui să ajute mai mult Grecia.