Preşedintele rus Vladimir Putin l-a concediat, marți, pe unul dintre cei mai apropiați consilieri.
Supranumit “eminenţa cenuşie” de la Kremlin, Vladislav Surkov fusese înlocuit din postul de negociator-şef al conflictului din estul Ucrainei, pe fondul relansării procesului de pace între Moscova şi Kiev în Formatul Normandia.
Din funcţia sa deţinută în administraţia prezidenţială de la Moscova, el a organizat, la începutul anilor 2000, instaurarea unui sistem de putere cu media ţinută sub control, cu o opoziţie docilă în parlament şi reprimarea contestării publice, fiind artizanul conceptului de ‘verticală a puterii’, o autoritate de stat dependentă doar de Vladimir Putin.
Din 2014, Vladislav Surkov a fost principalul strateg rus în criza ucraineană, marcată de anexarea Crimeii în 2014 şi un conflict sângeros între forţele Kievului şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 13.000 de morţi, amintește Agerpres, citând AFP.
Armata ucraineană acuză că trupele sale de pe frontul de est au fost atacate de rebeli, iar un soldat a fost ucis și patru au fost răniți. De cealaltă parte, rebelii proruși susțin că forțele fidele Kievului au încercat să treacă linia de demarcație stabilită printr-un armistițiu și au fost prinse într-un câmp minier.
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a convoacat o ședință a Consiliului său de securitate pentru a evalua situația.
Violențele exercită o nouă presiune asupra acordului de încetare a focului în zonă, semnat în 2015 la Minsk, capitala Belarusului. Documentul a fost încălcat de ambele tabere în mai multe rânduri.
În ultimele luni, cele două părți ale conflictului au făcut schimb de prizonieri, un pas mediat de Franța și Germania.
Noile lupte s-au dat în regiunea Lugansk. Sângerosul război din estul separatist al Ucrainei a început în 2014, soldându-se cu peste 13.000 de morţi.