Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege ce permite persoanelor fizice să fie etichetate ca ” agenți străini”, informează Mediafax. Măsura a atras critici din partea grupurilor ce militează pentru protejarea drepturilor omului, care spun că acțiunea va restrânge și mai mult libertatea presei în Rusia.
Legea inițială privind agenții străini a fost adoptată de Rusia în 2012, oferind autorităților puterea de a eticheta organizațiile neguvernamentale și grupurile pentru drepturile omului ca agenți străini – termen care poartă conotații negative din epoca sovietică, relatează agenția Reuters.
Însă extinderea definiției de agent străin pentru a include persoane fizice ridică acum semne de îngrijorare în legătură cu posibilitatea ca jurnaliștii independenți și a bloggerii să fie vizați de această lege.
Mai multe grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, au solicitat fără succes ca inițiativa să fie anulată.
Conform legii, toate materialele publicate de o persoană care primește fonduri din străinătate vor fi etichetate ca fiind distribuite de un agent străin. Legea mai spune că orice persoană care distribuie materiale din mass-media străină ar putea fi etichetată ca agent străin.
Organizațiile desemnate de Ministerul rus al Justiției ca agenți străini pot fi supuse verificărilor inopinate și controlului birocratic. Totodată, trebuie să depună în mod regulat rapoarte despre finanțările primite, obiectivele lor, felul în care își cheltuiesc fondurile și cine sunt administratorii.