După mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin în Rusia, mai multe organizații de opoziție din Federație cheamă rușii la proteste. De exemplu, organizația Vesna le cere rușilor să iasă în stradă, în această seară, la ora 19.00, în toate marile orașe și chiar publică locurile de adunare.
În același timp, din decretul prin care Putin convoacă la arme 300.000 de rezerviști lipsește o pagină.
Organizația democrată de tineret Vesna le cere rușilor să iasă în stradă la ora 19.00, la Moscova, Sank Petersburg și alte mari orașe. Deja, pe contul organizației au apărut locațiile unde rușii sunt chemați să se adune să spună nu războiului și mobilizării dictate de Vladimir Putin.
„Dacă orașul tău nu este pe lista, adunați-vă în piața centrală a localității”, le transmite organizația rușilor de rând.
„Războiul nu mai este „afară”, a ajuns în țara noastră, în casele noastre, la cei dragi nouă. Și trebuie să moară pentru a îndrepta greșelile regimului lui Putin, care a aruncat Rusia într-un carnagiu îngrozitor, în izolare și sărăcie”, se arată în apelul mișcării Vesna.
L-am întrebat pe istoricul Cosmin Popa dacă aceste chemări la proteste sunt reale și pot conta:
„Sigur că cel puțin o parte dintre ele sunt apeluri reale, nu sunt convins că toate reprezintă organizații de opoziție așa cum ne-am aștepta noi să fie, cu o structură internă și așa mai departe. Cel mai probabil foarte multe dintre ele sunt grupuri de inițiativă ale unor oameni din Rusia care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă, nu sunt de acord cu războiul. Dacă vreți, reprezintă foarte bine o stare de spirit vizibilă, perfect observabilă în mediile urbane dezvoltate din Rusia.”
Pe de altă parte, un articol din decretul de mobilizare, al 7-lea, nu a fost publicat. El se referă la ordinea în care anumite categorii de rezerviști vor fi chemați prima dată la arme.
Pe rețele sociale, au apărut deja documente de convocare.
Ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu a declarat că printre cei 300.000 de bărbați convocați acum nu se află studenții, dar și că Rusia poate mobiliza până la 25 de milioane de potențiali soldați.
Din nou, istoricul Cosmin Popa:
„Faptul că Șoigu ne spune că pentru nu el nu e o problemă să mobilizeze 300.000 de oameni arată că este o problemă pentru Rusia lui Putin să mobilizeze 300.000 oameni. Faptul că decretul de mobilizare a avut un punct 7 secret, nepublicat, în care cu siguranță era trecut numărul celor mobilizați dar mai ales contingentele și ordinea mobilizării contingentelor arată că regimul se temea de aceastră situație, de această reacție a populației să respingă mobilizarea. Se temea ca oamenii să nu încerce să se surtragă acestei mobilizări.”
La mobilizarea decretată de Putin a reacționat, din inchisoare și disidentul Alexei Navalnîi. Prin intermediul avocaților, el a transmis că agentul lui Putin s-ar putea transforma într-o imensă tragedie doar pentru că președintele Rusiei să rămână la putere.
Foto: Shutterstock