Rusia a suspendat plățile anuale către Consiliul Arctic până când „munca reală” este reluată cu participarea tuturor statelor membre, a comunicat RIA, agenția de presă de stat rusă, citând ministrul de Externe al țării, potrivit Reuters.
„În prezent, contribuțiile anuale în bani ale Rusiei la bugetul Consiliului Arctic au fost suspendate până la reluarea muncii reale în acest format, cu participarea tuturor țărilor membre”, a declarat ministrul de Externe, potrivit RIA.
Cooperarea dintre statele arctice vestice ale corpului interguvernamental și Moscova s-a oprit după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani.
Consiliul Arctic a fost creat în 1996 pentru a discuta probleme care afectează regiunea polară – de la probleme legate de poluare până la dezvoltare economică locală sau misiuni de căutare și salvare.
Activitatea Consiliului – care include cele opt state arctice: Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia, Rusia, Danemarca, Canada și Statele Unite – a dus în trecut la acorduri cu caracter obligatoriu asupra conservării și protecției mediului.
Odată cu încheierea cooperării cu Moscova, însă, aproximativ o treime din cele 130 de proiecte ale consiliului au fost suspendate anul trecut, noi proiecte nu pot fi demarate, iar cele existente nu pot fi reînnoite.
Deocamdată, Rusia nu ia în considerare părăsirea Consiliului, a mai spus ministrul de Externe.
Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe rus a declarat săptămâna trecută că, dacă Consiliul evoluează „într-o instituție neprietenoasă cu Rusia”, atunci Moscova va lua în considerare dacă să rămână sau nu stat membru în instituție, a precizat agenția de stat TASS.
Sursa foto: Shutterstock