Vladimir Putin a obținut aproape 64 la sută dintre voturile rușilor.
Potrivit Comisiei electorale centrale, s-au numărat deocamdată buletinele de vot din 50 la sută dintre secţii.
Participarea la vot a fost de 64 de procente.
Reforma constituţională – inițiată chiar de Putin din funcția de premier – a extins mandatul de președinte al Federației Ruse de la 4 la 6 ani.
Așa se face că Vladimir Putin va avea dreptul să candideze şi în 2018 şi poate rămâne la putere până în 2024.
Candidatul comunist Ghennadi Ziuganov ocupă locul al doilea, iar locul al treilea revine deocamdata miliardarul Mihail Prohorov, aflat cu puţin înaintea populistului Vladimir Jirinovski.
Vladimir Putin, prim ministru din 2008, a părăsit atunci Kremlinul deoarece, conform Constituţiei, puterea poate fi deţinută doar pentru două mandate consecutive. Acesta l-a propulsat pe subordonatul său Dmitri Medvedev la preşedinţie care a fost înlăturat de la candidatură în septembrie pentru a îi permite mentorului său să revină la putere în 2012.
Aseara, cu lacrimi in ochi, Vladimir Putin, le-a mulţumit celor peste 100.000 de sustinatori stransi in Piata Rosie, din Moscova. ‘Am câştigat într-o luptă deschisă şi onestă’, a declarat acesta.
Opoziţia şi mai mulţi observatori ai alegerilor acuza insa fraudarea scrutinului.
Potrivit Euronews, ei vorbesc despre grupuri de votanţi, care au fost duşi de la o secţie la alta, pentru a vota de mai multe ori pentru Vladimir Putin. Tineri alegători au venit din diferite regiuni ale Rusiei la bordul a numeroase vehicule pentru a vota la Moscova.
France Presse scrie despre 100 de autocare pline cu tineri abia ajunşi la majorat. Pe de alta parte, un blogger anticorupţie, aflat în inima protestelor din decembrie, a declarat, pentru BBC ca ‘există fraude la o scară uriaşă, în special în Moscova…unde se utilizează votarea multiplă.
Opoziţia a anunţat că astazi vor fi organizate proteste masive împotriva lui Putin.