Confidenţialitate

Rusia ar putea lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă Ucraina ar lansa un atac asupra sa cu rachete americane cu rază lungă de acțiune. Vladimir Putin a actualizat doctrina nucleară

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat marți, 19 noiembrie, o doctrină nucleară actualizată prin care Rusia ar putea lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă ar fi supusă unui atac cu rachete convenționale susținut de o putere nucleară. Decizia este anunțată în ziua în care Ucraina marchează 1000 de zile de la invazia Rusiei pe teritoriul său. Un răspuns dat de Kremlin la decizia administrației lui Joe Biden de a permite Ucrainei să tragă cu rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, relatează Reuters.

Rusia afirmă că utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune va duce la un răspuns „adecvat și tangibil”, notează BBC.

Un astfel de atac pe teritoriul Rusiei „ar reprezenta implicarea directă a Statelor Unite și a sateliților lor în ostilitățile împotriva Rusiei”, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe, citată de BBC.

Conform actualizării doctrinei nucleare aprobate de Putin, orice agresiune împotriva Rusiei din partea unui stat membru al unei coaliții ar fi considerată de Moscova drept o agresiune împotriva sa din partea întregii coaliții.

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale americane din noiembrie, Putin a ordonat modificarea doctrinei nucleare, astfel încât orice atac convențional asupra Rusiei cu ajutorul unei puteri nucleare ar putea fi considerat un atac comun asupra Rusiei.

Amintim, cu două zile în urmă, administrația președintelui american Joe Biden a aprobat folosirea rachetelor americane cu rază lungă de acțiune de către Ucraina pe teritoriul Rusiei.

Primele lovituri ar putea fi efectuate cu rachete care au o rază de acţiune de până la 306 kilometri, potrivit unor surse citate de Reuters.

Hotărârea vine cu două luni înainte de preluarea mandatului de către președintele ales, republicanul Donald Trump.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: SUA va permite Ucrainei să folosească arme americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi pe teritoriul Rusiei. În ce context are loc schimbarea | AUDIO