Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, a declarat cotidianului New York Times că scrisoarea sa adresată preşedintelui României nu are legătură cu Guvernul american.
Potrivit New York Times, Giuliani a intrat în mod neaşteptat în dezbaterea despre campania anticorupție din România prin trimiterea unei scrisori în care critica unele demersuri ale DNA.
“Nu are nimic de-a face cu guvernul Statelor Unite“, a spus Giuliani.
“Consiliez pe probleme de securitate, aplicare a legii şi terorism în multe state“, a adăugat el, menţionând afacerile private pe care le au toţi avocaţii personali ai preşedintelui.
Giuliani a declarat, de asemenea, pentru Washington Post că nu a discutat despre situaţia din România cu preşedintele Donald Trump, al cărui avocat este.
“Poate că ar fi trebuit să menţionez în scrisoare că nu reprezint preşedintele”, a mai spus el, adăugînd că și-a imaginat că oficialitățile române știau acest lucru.
Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au lăudat în mai multe rânduri demersul fostului primar al New Yorkului.
Guliani a mai spus că a discutat cu un oficial român despre situaţia din România, dar nu a vrut să îi dezvăluie numele.
El a adăugat că nu cunoaşte pe deplin situaţia luptei anticorupţie.
Lămuriri
Rudolph Giuliani a arătat că, în ciuda faptului că îl reprezintă pe Donald Trump, el este “totuşi un avocat şi consultant independent”.
El a explicat că munca sa legată de România s-a derulat prin compania proprie de securitate, Giuliani Security & Safety, care a fost angajată de Freeh Group International Solutions, o companie condusă de Louis J. Freeh, un fost director al FBI.
Firma fostului director al FBI este cunoscută ca reprezentându-l pe omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, condamnat în august 2017 la şapte ani de închisoare.
Într-un articol publicat de revista Forbes, Louis Freeh a enunţat un plan cu cinci măsuri menite “să restabilească statul de drept în România în contextul temerilor tot mai mari despre cum campania anticorupţie erodează libertatea şi restrânge libertatea de expresie”.
În scrisoare se face referire și la o posibilă ordonanță de amnistie și grațiere, idee vehiculată de mai mulți dintre liderii coaliției de guvernământ din România.
Publicaţia politico.eu notează că, în scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis, Giuliani a criticat ceea ce numește “excesele” DNA, spre deosebire de Departamentul de Stat – ministerul de externe al Statelor Unite a sprijinit constant eforturile acestei instituţii.
Aceeaşi publicaţie menţionează că Departamentul american de Stat şi-a exprimat preocuparea în legătură cu recentele tensiuni politice din România legate de încercările de a atenua practicile anticorupţie, inclusiv prin destituirea Laurei Codruţa Kovesi.
“Până de curând, România a demonstrat progrese considerabile în combaterea corupţiei şi construirea unui adevărat stat de drept. Încurajăm românii să continue pe această cale”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat ziarului britanic The Guardian.
Casa Albă nu a răspuns solicitării de a comenta pe această temă, scrie The Guardian miercuri.