Schimbările climatice sunt o realitate pe care o trăim deja. Iernile în România au devenit din ce în ce mai calde, schimbările bruște de temperatură sunt din ce în ce mai dese, iar fenomenele extreme din ce în ce mai agresive.
Anul trecut, de exemplu, România a înregistrat temperaturi care erau prognozate a fi atinse abia în 2050. Dacă e să ne uităm la ultima lună a lui 2020, am avut parte de cea mai caldă luna decembrie din ultimii 60 de ani.
Poate ne-am bucurat de cele 13 grade Celsius din zilele trecute, însă au venit rapid și gradele cu minus atinse apoi în numai câteva ore. La începutul acestui an, Spania a fost sub zăpezi, înregistrând cea mai scăzută temperatură din istoria măsurătorilor meteo, cu -35,8 grade C, în timp ce în Grecia s-au atins temperaturi de peste 28 de grade Celsius, cele mai ridicate din ultimii 50 de ani.
Este doar un șir de întamplări sau devine o realitate pe care o vom trăi din ce în ce mai des?
Invitată în prima ediție Misiunea Verde, la Europa FM, climatologul Roxana Bojariu a vorbit cu Mona Nicolici despre semnalele de alarmă pe care ni le transmite natura și cum putem să ținem cont de ele.
FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu