O nouă premieră pentru NASA pe planeta Marte: Roverul Perseverance a transformat dioxidul de carbon din atmosfera planetei în oxigen.
Pasul este unul extrem de important în pregătirea terenului pentru explorarea umană pe Marte.
O cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.
În primul său experiment, roverul Perseverance a produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute. Este o primă încercare crucială, a declarat administratorul asociat la NASA.
Inginerii vor efectua acum mai multe teste şi vor încerca să mărească acest prim rezultat. O cutie simulară, denumita Moxie, de o tonă, ar putea produce cele aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.
Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauţi să respire, dar ar putea, de asemenea, să evite transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ, esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.