Confidenţialitate

Moment istoric: Roverul Perseverance a ajuns pe Marte

Agenția spațială americană a anunțat, joi seară, plasarea cu succes  a roverului Perseverance pe suprafaţa planetei Marte, după o călătorie de aproximativ 480 de milioane de kilometri.

Voiajul vehiculului a durat 7 luni.

Mașinăria a trecut cu bine “cele 7 minute de teroare” pentru amartizare, întrucât experții nu au controla în vreun fel evoluţia sistemelor concepute să depună roverul în siguranţă la sol, din cauza faptului că un semnal radio are nevoie de 11 minute pentru a ajunge de la Pământ la Marte, iar procesul de asolizare s-a terminat după doar 7 minute.

Perseverance a intrat în atmosfera marţiană cu o viteză de aproximativ 20.000 km/h, protejat de scutul termic, după care şi-a aprins retromotoarele pentru a decelera suficient pentru a elibera paraşuta supersonică. La aproximativ 300 de metri altitudine, paraşuta s-a desprins. Treapta de coborâre a roverului s-a activat şi a lăsat roverul să cadă în gol, susţinut de un set de cabluri lungi de 6,4 metri. Treapta de coborâre şi cablurile s-au desprins de îndată ce roţile roverului au atins solul marţian.

Membrii echipei de control a misiunii au izbucnit în urale după ce au putut observa pe monitoare primele imagini transmise de rover din craterul Jezero.

Oamenii de ştiinţă susţin că mostrele geologice pe care Perseverance le va aduna din acest crater au cele mai ridicate şanse să păstreze urme ale unei eventuale faune microbiene din trecutul îndepărtat şi umed al lui Marte.

Misiunea lui Perseverance este programată să dureze cel puţin 2 ani.

Conform NASA, această misiune cu un buget de 2,7 miliarde de dolari va deschide drumul pentru viitoare explorări umane la suprafaţa lui Marte.

Momentul a fost urmărit în direct de peste două milioane de internauți pe contul de YouTube al NASA.

Perseverance este cel mai mare, mai greu și mai sofisticat robot lansat vreodată în spațiul cosmic.

FOTO: NASA-JPL/Caltech