Confidenţialitate

Cazul Roșia Montană. Cât ar urma să plătească statul român companiei Gabriel Resources. Decizia privind despăgubirile, așteptată pe 8 martie | AUDIO

Între un miliard și 6,7 miliarde de euro ar putea plăti România drept despăgubiri în cazul Roșia Montană, spune ministrul Finanțelor. Marcel Boloș susține că mâine va veni o decizie a instanței privind despăgubirile pe care statul român trebuie să le achite companiei canadiene Gabriel Resources, după ce Guvernul de la București a decis să nu aprobe exploatarea aurului la Roșia Montană.

Ministrul a precizat că România a pregătit deja o strategie de negociere astfel încât impactul asupra deficitului bugetar să fie cât mai mic posibil

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Maxim au cerut 6,7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit – 1 miliard de euro. Știm acest lucru. Modalitatea prin care se va pune în aplicare decizia trebuie să fie cel puțin ca urmare a unei discuții între comisia interministerială și titularii acestei decizii. Dacă nu există această cale de dialog, atunci, mă gândesc că se vor urma căile legale de executare silită, dar eu, totuși, sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluție. Avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare”, a declarat Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a menționat că nu este exclusă nici varianta unei decizii nemonetare din partea instanței. În acest caz s-ar ține cont de faptul că licența de exploatare a zăcămintelor de aur este încă în vigoare, iar compania canadiană și-ar putea continua investiția în România, dar cu respectarea condițiilor din acordul de mediu.

Dacă se va decide totuși plata unor despăgubiri, recalcularea pensiilor nu va avea de suferit, dar consecințe vor fi – a ținut să precizeze ministrul Marcel Boloș

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În ceea ce privește pensiile și recalculcarea lor din luna septembrie, acestea sunt bugetate și luate în calcul la deficitul bugetar. Deci, o astfel de decizie cu privire la Roșia Montană și modalitatea de recalculare și obligația aceasta pe care o avem din luna septembrie, dar majorează cu siguranță ținta noastră de deficit bugetar”, a declarat Marcel Boloș.

Compania canadiană Gabriel Resources a dat România în judecată în 2017, după ce, în urma protestelor, Guvernul a decis să nu aprobe exploatarea minieră la Roșia Montană. Organizațiile ecologice au atras atenția că modalitățile de extracție a aurului sunt dăunătoare pentru mediu, iar extinderea minei va distruge o parte a vechilor galerii montane.

Din 2021, Roșia Montană face parte din Patrimoniul cultural imaterial al umanității, iar situl a fost înscris și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă că aici nu poate fi pus în practică niciun proiect de exploatare minieră.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Percheziții într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri prin Programul „Tomata”. 5 persoane au fost reținute | AUDIO