Vara aceasta aduce EURO, Jocurile Olimpice, dar și mai multe competiții sportive care atrag cifre record de audiență. Există însă un sport despre care se vorbește mai puțin, dar pentru care interesul a fost alimentat recent de serialul ”The Queen’s Gambit”. Șahul, considerat “sportul minții”, a devenit tot mai popular în întrega lume, nu doar în România.
Pentru că este puțin mediatizat, puțini părinți știu că își pot ajuta copiii să devină campioni și să aibă o gândire logică, perfectă să-i ajute și în viața de zi cu zi.
Rompetrol a dat o mână de ajutor pentru tipărirea primelor manuale de șah pentru școli și a alimentat mai multe turnee și competiții naționale.
După tipărirea manualelor pentru anii I și II, acum este în pregătire manualul pentru anul III.
Prin implicarea în introducerea șahului în școli, Rompetrol efectuează o mutare câștigătoare pentru viitorul României și oferă șansa tinerelor generații să ajungă mai departe.
Despre avantajele practicării șahului și cum îi putem ajuta pe copii să-l învețe, am stat de vorbă cu Prof. Vlad Ungureanu, Maestru FIDE, Președintele Comisiei de Șah în Școală a FRȘah:
Șahul este materie opțională în ciclul de învățământ primar, iar predarea „sportului minții” este reglementată prin două ordine de ministru O3249/2014 și O5078/2014.
Manualele de specialitate, realizate de Vlad Ungureanu, profesor de matematică, și de Vladimir Danilov, profesor de informatică, sunt destinate anilor I și II de studiu, toate exemplarele fiind distribuite gratuit către unități de învățământ, de la începutul acestui an.
Introducerea șahului în sistemul de învățământ este susținută și de Parlamentul Uniunii Europene, ptrintr-o declarație adoptată în 2011.
ILUSTRAȚIE: Photo by ᴊᴀᴄʜʏᴍ ᴍɪᴄʜᴀʟ / Unsplash