Urnele s-au deschis la ora 7 și se închid la ora 21.00. Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați, să își aleagă primarul din localitatea de domiciliu, consilierii locali și județeni, dintre care 233.000 sunt tineri de 18 ani.
Anul acesta sunt două premiere: Alegerile se desfășoară într-un singur tur de scrutin, și tot, pentru prima oară, buletinul va fi scanat înainte de a intra în cabina de vot. La acest scrutin, nu veți putea vota la orice secție, ci doar în localitatea de domiciliu, la secția la care sunteți arondați.
Odată ajunși acolo, trebuie să prezentați buletinul de identitate. Pentru prima dată la aceste alegeri, buletinul va fi scanat cu ajutorul unui soft instalat pe o tabletă. Acesta va indica dacă un alegător a votat sau nu și în altă secție. Cei care votează de mai multe ori riscă să facă de la 6 luni la 3 ani de închisoare.
Fiecare alegător primește 3 buletine de vot, deoarece vom vota primarul din localitatea de domiciliu, consilierii locali și consilierii județeni. Bucureștenii vor primi 4 buletine: pentru primarul de sector, consilierii locali, primarul general și consilierii generali. În cabina de vot, nu aveți voie să intrați însoțiți. În plus, e interzis să îi spuneți unei persoane cu cine să voteze.
O altă noutate a acestor alegeri: președinții consiliilor județene nu vor mai fi aleși direct, ci vor fi desemnați din rândul consilierilor județeni. În ziua votului, este interzisă vânzarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul secției de votare.
Candidații la alegeri nu au voie să facă propagandă electorală atunci când vin la vot, iar până la închiderea secțiilor de votare, nu este permisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne.