Confidenţialitate

Românii ce poartă nume de flori își serbează onomastica azi, în Duminica Floriilor

Astăzi este Duminica Floriilor și aproape 1 milion și jumătate de români îşi serbează onomastica.

Doamnele și domnișoarele ce poartă nume de flori: cel mai des nume întâlnit este Viorica. Altele sunt: Florentina, Florica, Camelia, Violeta, Margareta, Delia, Lăcrămioara, Crina, Narcisa, Panseluţa.

Dar și bărbaţii poartă nume de flori: cei mai mulți se numesc Florin sau Viorel, dar se serbează azi și Florian, Florentin, Narcis, Ghiocel sau Bujor.

Tradiții în Duminica Floriilor

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim se suprapune peste cea a zeiţei romane a florilor, Flora, de aici și numele de Florii.

De Florii se obişnuia ca fetele să afle prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Totodată, mărţişorul purtat până în ziua de Florii se punea pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scotea din casă pentru aerisire.

Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiau să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte erau folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

De asemenea, la miezul nopţii se fierbea busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spălau pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Restul apei se turna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.

În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.