Persoanele care au avut reacții după vaccinare dezvoltă o concentrație mai mare de anticorpi, iar riscul de infectare cu SARS-CoV-2 după vaccinare este foarte mic. Sunt câteva dintre concluziile primei etape a unui studiu MedLife privind răspunsul imun al organismului în urma imunizării împotriva COVID-19.
99,7% dintre participanți au dezvoltat valori mari de anticorpi neutralizanți la 8 până la 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
Restul de 0,3% nu au atins acest nivel de imunizare nici după rapel.
Doar o persoană vaccinată din 10 a făcut boala, după ce a intrat în contact direct cu o persoană infectată, dar în toate aceste cazuri a fost vorba de o formă ușoară sau medie, fără semne de pneumonie.
Cei care au trecut anterior prin infecția cu SARS-CoV-2 pot dezvolta o concentrație de anticorpi de până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior în contact cu virusul.
În schimb, două treimi din cei care nu au avut COVID-19 ajung la un nivel corespunzator de anticorpi abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
S-a mai observat că după rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție cu coronavirus.
În același timp, valoarea titrului de anticorpi este cu 40% mai mică în rândul persoanelor care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice.
Studiul MedLife mai arată că tinerii între 20 și 29 de ani au cele mai ridicate valori de anticorpi, concentrația ajungând la valori cu peste 30% mai mici la persoanele cu vârste între 50 și 70 de ani.
Bărbații cu vârsta peste 50 de ani au concentrații de anticorpi cu aproape 40% mai mici post-vaccinare decât femeile. De asemenea, valori mai mici ale anticorpilor au fost înregistrate și în rândul personelor care au grupa sanguină 0I, indiferent de RH.