Confidenţialitate

Românii au tot mai multă încredere în ONG-uri

Tot mai mulți români afirmă că au încredere în activitățile derulate de organizațiile neguvernamentale. Un raport denumit ”Indexul Sustenabilităţii Organizaţiilor Societăţii Civile 2015” arată că românii au donat mai mulți bani către ONG-uri anul trecut.

În plus, și bugetele investite de companii în proiectele ONG-urilor au fost în uşoară creştere, arată studiul realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Peste 2,5 milioane de dolari au fost strânși prin donații SMS gestionate de donatie.ro, o platformă online de strângere de fonduri. Organizațiile care activează în domeniile social, educațional sau sănătate atrag donații mai ușor decât cele din zona drepturilor omului, democrație sau participare civică.

Același raport mai arată că, în 2015, deschiderea instituțiilor publice către consultare și transparență decizională a lasat de dorit.

Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog, Violeta Alexandru, speră că situația se va schimba din acest an: “Am propus alocarea unui procent (din programele existente) pentru organizatiile neguvernamentale specializate in transparenta, integritate publica si anticoruptie.”

Mai exact, ONG-urile contestă transparenţa instituţiilor publice.

“În anul 2015 societatea civilă simţea că nu prea comunică suficient cu guvernarea, indiferent de ce culoare politică era, între instituţiile publice şi societatea civilă nu exista încredere sau încredere în pricipiile bunei guvernări. Sperăm ca la sfârşitul anului curent şi în raportul de anul viitor, această observaţie referitoare la transparenţă, dacă nu va fi eliminată complet, pentru că deşi facem toate eforturile , nu avem pretenţia să ajungem în toată ţara, nu avem pretenţia să ajungem la acelaşi nivel de 100% transparenţă. Sper totuşi ca raportul de anul viitor să arate un progres şi o încredereacă se lucrează la transparenţă.”, mai spune ministrul Violeta Alexandru.

Potrivit raportului, în pofida faptului că Organizațiile Societății Civile (OSC) s-au angajat în diverse campanii, cooperarea dintre sectoare a fost limitată de lipsa de transparență a guvernului. Susținerea guvernamentală pentru serviciile sociale furnizate de OSC a scăzut.

Documentul mai amintește și de noul cod fiscal, care mărește sumele pe care companiile le pot scădea din taxele datorate în cazul în care fac sponsorizări: până la 20% din impozitul pe profit datorat, maxim 0,5% din cifra de afaceri.

Pe de altă parte, protestele din noiembrie, după tragedia din Colectiv au scos în evidență o distincție din ce în ce mai clară între societatea civilă instituționalizată și grupurile informale de cetățeni cu atitudini civice. Un studiu realizat în 2015 de către Fundația pentru o Societate Deschisă a identificat cel puțin 513 grupuri civice informale care au acționat pentru schimbare socială în ultimii opt ani.

Indexul pentru Europa Centrală şi de Est şi Eurasia urmăreşte progresul societăţii civile în 24 de ţări din regiune, fiind realizat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite împreună cu parteneri din fiecare ţară analizată. În România, studiul este coordonat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.