România este prima țară din Europa care are o aplicație cu ajutorul căreia se va realiza recensământul berzelor albe din ţară.
Aplicația “Uite barza”, creată de Societatea Ornitologică Română (SOR) cu susținerea grupului Enel în România, este disponibilă tuturor utilizatorilor de smartphone care vor să se implice în protejarea berzelor albe.
Un pui de barză poate coborâ direct pe firele electrice și genera un scurtcircuit. Pasărea își pierde viața, iar rețeaua este afectată de o pană de curent. Cu ajutorul noii aplicații, cazurile de acest gen vor putea fi evitate mai ușor pe viitor.
Un caz în care o barză albă a provocat o pagubă majoră, devenită studiu de caz în manualele de specialitate, s-a produs în 1955 și a avut implicații până la cel mai înalt nivel. O barză a cauzat atunci căderea rețelei electrice din zona Băneasa, din București, iar turnul de control al traficului aerian a fost nevoit să întârzie o aterizare timp de 20 de minute. În avionul care s-a tot rotit deasupra capitalei se afla chiar Leonid Brejnev, președintele URSS de la acea vreme.
Proiectul pilot de numărare a berzelor albe se va desfăşura până la finalul acestei veri şi îşi propune să pună bazele unui recensământ periodic, pentru o evaluare corectă a populaţiei de berze albe din România.
Barza albă foloseşte ca suport pentru cuib stâlpii reţelelor de electricitate și acoperișurile caselor, electrocutarea fiind una dintre ameninţările ce afectează această specie în zonele în care au cuiburi.
Populația estimată de berze albe este cuprinsă între 180.000 – 220.000 perechi în Europa, în timp ce în România, numărul lor a fost estimat la 4.000 -5.000 de perechi.
Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numărului exact de perechi care au cuiburi și a puilor lor.
Prin parteneriatul cu Enel, Societatea Ornitologică Română (SOR) va colecta date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, prin implicarea specialiştilor Enel de pe teren, dar şi a publicului larg care va folosi aplicaţia mobilă.
Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potenţial ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încât companiile de distribuţie din cadrul Enel să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice.
De asemenea, aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor şi a intervențiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor. Pe lângă participarea activă la recensământul berzelor, angajaţii E-Distribuţie vor face şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune din mai multe localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu.
Aplicaţia poate fi decărcată aici: http://www.sor.ro/Uite-Barza.
Ce se întâmplă după adunarea datelor
Pe baza rezultatelor obţinute, Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile de distribuţie din cadrul Enel vor putea lua măsuri de înlocuire a cuiburilor existente cu potenţial de pericol, astfel încât să poată fi prevenite avarii de reţea sau electrocutarea berzelor.
Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 3800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.
Odată la 10 ani, toți ornitologii din Europa participă la un recensământ continental al berzelor albe.
Din Anglia, unde extrem de rar apare o barză și până în România sau Basarabia, ornitologii participă la această acțiune în luna iulie. Ultima acțiune de acest gen a avut în 2014 și numărul de perechi de berze din România a fost de 5400. Nu sunt date fixe, deși se controlează sat cu sat. De aceea, din acest an se folosește aplicația “Uite barza” pentru ca datele să fie cât mai complete.