Confidenţialitate

Românii au devenit mai stresați în pandemie | AUDIO

Un studiu realizat de o companie de recrutare a forţei de muncă arată că nivelul de stres s-a dublat în timpul pandemiei de coronavirus pentru unul din patru angajaţi români, iar 30% dintre ei au ajuns deja la epuizare. În fruntea listei se află medicii.

Pandemia a umplut cabinetele psihiatrilor şi ale psihologilor, pentru că  ne-a accentuat temerile. Ne e frică de boală, dar şi că am putea rămâne fără loc de muncă. Iar în perioada pandemiei, companiile au pus şi mai mare presiune pe angajaţi.

”Când există spectrul creșterii șomajului este încă o chichiță cu care putem fi exploatați, sunt doar lucruri cu care mă întâlnesc la cabinet, oameni care fac insomnii atacuri de panică și sunt obosiți din cauză că sunt exploatați”, explică psihiatrul Vlad Stroescu.

Stresul sau aşa-numitul burn-out se poate manifesta în mod diferit.

”Burn-out-ul are multe fețe și crapă veriga cea mai fragilă. Poți să faci o depresie sau poți să faci ulcer”, spune psihiatrul Vlad Stroescu.

În ultimele luni, spune psihiatrul Vlad Stroescu, a crescut numărul medicilor afectaţi de burnout.

”În sistemul sanitar este cel mai ușor să exploatezi oamenii, pentru că este foarte greu să spui: Nu, domnule, nu mai mă duc în gardă, nu au decât să moară oamenii ăia, eu nu mă mai duc pentru că nu mai pot, nu pot… Nu poți să faci așa ceva, ai o datorie față de pacient. Faptul că ești legat în felul ăsta, face ca sistemul să poată să te exploateze foarte ușor”, adaugă psihiatrul Vlad Stroescu.

Potrivit psihiatrului Vlad Stroescu, mulţi oameni sunt stresaţi şi pentru că acum lucrează de acasă. Muncesc mai mult şi nu mai fac diferenţa între timpul liber şi programul de lucru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae