Confidenţialitate

România va semna miercuri un acord de împrumut cu SUA pentru achiziția de armament. Suma contractată este de 920 de milioane de dolari

România va semna miercuri, 25 septembrie, un acord de prin care împrumută suma de 920 de milioane de dolari din Fondul pentru Finanțare Militară al Statelor Unite ale Americii. Acordul va fi semnat la Palatul Victoria între Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor și Guvernul Statelor Unite, reprezentat de Agenția Apărării de Cooperare în domeniul Securității

Prin acest acord, România împrumută de la SUA 920 de milioane de dolari – bani destinați cumpărării de armament. Din această sumă, 700 de milioane de dolari vor ajunge la Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar suma de 220 de milioane de dolari va fi direcționată către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în numele și pentru Compania Națională ROMARM S.A, potrivit proiectului care prevede acest acord.

Acordul, care va fi semnat între ministrul Finanțelor, Marcel Boloș și directorul Agenției SUA de Cooperare pentru Securitate și Apărare, Michael Miller, prevede ca banii să fie utilizați exclusiv pentru finanțarea cheltuielilor eligibile aferente unor contracte de achiziție.

În plus, pe lângă Acordul de împrumut, după semnarea acestuia Ministerul Finanțelor va încheia:

  • un acord cu MApN, prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut;
  • un acord de împrumut cu MEAT și ROMARM prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut, inclusiv în ceea ce privește plata serviciului datoriei publice corespunzător părții din împrumut aferente ROMARM, în calitate de subîmprumutat.

Guvernul a adoptat o OUG care permite „accesarea de fonduri, în condiții avantajoase, inclusiv prin mecanismul de Finanțare Militară Externă, oferit guvernelor din statele aliate de către Guvernul SUA”

Amintim, Guvernul a adoptat pe 21 august a.c. o ordonanță de urgență care permite României să acceseze fonduri „în condiții avantajoase” de la alte guverne sau entități guvernamentale ale altor țări.

„Acest cadru legal permite accesarea de fonduri, în condiții avantajoase, inclusiv prin mecanismul Foreign Military Financing (Finanțare Militară Externă-FMF), oferit guvernelor din
statele aliate de către Guvernul SUA, pentru finanțarea unor contracte de achiziții în scop militar încheiate cu departamente/agenții coordonate de către Ministerul Apărării din SUA”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit aceluiași document, prin mecanismul de finanțare externă acordat de SUA, statul român își diversifică sursele de finanțare „din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice”.

Împrumutul va avea o perioadă de rambursare de 12 ani, cu o perioadă de grație de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoasă, potrivit notei de fundamentare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski, discurs la Consiliul de Securitate al ONU: „Rusia poate fi doar forțată să facă pace” / „Se pregătesc să atace centralele noastre nucleare. Avem această informație și avem dovezi” | AUDIO