România va depune la Comisia Europeană planul de investiții energetice cel târziu până la finalul lunii aprilie 2023. Avem la dispoziție din partea Uniunii aproape 1 miliard și jumătate de euro numai pentru a reduce complet dependența de resursele din Rusia, pentru a crea mai multă energie verde și pentru a diversifica sursele de energie.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a explicat în cadrul unei dezbateri organizate de Parlamentul Uniunii la București că printre investițiile prioritare finanțabile se află cele în sisteme fotovoltaice.
România urmărește ca sistemul energetic să primească sute de MW din acest tip de energie.
De asemenea, vor fi finanțate proiecte hidroenergetice, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan:
„Analizăm toate aspectele, toate proiectele pe care le putem depune pentru a crește producția din surse regenerabile și totodată trebuie să ne uităm și la timingul necesar implementării acestor proiecte. Știm că este 2026 și trebuie să vedem dacă avem proiecte care se află într-un anumit stadiu de dezvoltare și pot fi accelerate.”
România va putea accesa 1, 39 de miliarde de euro prin programul Repower EU al Uniunii, având la dispoziție, de la începutul anului viitor și o prefinanțare de cel puțin 15%
România mai are la dispoziție alte câteva miliarde de euro tot pentru a-și reface infrastructura energetică, până în 2030, din fondul de modernizare. Din acest fond, Ministerul Energiei are în vedere mai ales finantarea unor proiecte de stocare a energiei.
În acest moment, 68% din energia produsă acum în România nu duce la emisii.
Foto: Shutterstock
Citește și: Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO