Așteptăm decizia finală a Comisiei Europene – este concluzia întâlnirii de astăzi dintre Ministrul Agriculturii din România și cel din Ucraina.
Bruxellul ar putea hotărî săptămâna viitoare să suspende până la începutul lunii iunie importul de cereale și alte produse alimentare din Ucraina – pentru a stabiliza piața.
Până atunci: România va monitoriza tranzitul de cereale, dar nu interzice importul.
Deși PSD – partidul din care face – a insistat pentru o decizie în coaliție prinvind suspendarea importurilor de cereale din Ucraina – Ministrul Agriculturii, Petre Daea este mai temperat. A subliniat din nou după întâlnirea de astăzi cu omologul din Ucraina că țara noastră va aștepta decizia Comisiei Europene.
Până atunci, România va face controale în vămi în privința calității și siguranței produselor agro-alimentare ucrainene, iar transporturile de mărfuri ucrainene vor fi securizat
„Să punem un sigiliu. indiferent daca are sigiliu. Mijlocul de transport fie el feroviar, rutier, și dacă acolo este posibil,și la barje să se procedeze la fel. Sigiliul respectiv pus peste sau alături de sigiliul care există este siguranța noastră ca il putem urmări și va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că a ajuns sub un sigiliu neviolat.”– a declarat Ministrul Agriculturii.
Cei doi miniștrii vor stabili imediat după decizia Comisiei Europene cum va arată colaboarea dintre cele două țări
„Și îi mulțumesc și vreau să apreciez dialogul de astazi. Mikola, ai pășit pragul la prieteni. Privirile umezite de lacrimile durerii ne-au determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniștit și sigur, un drum al colaborării.”- a mai adăugat Petre Daea.
Dezbaterea privind cerealele din Ucraina s-a intensificat după ce mai multe țări, precum Ungaria sau Polonia, au anunțat că suspendă importul din această țară – prețul cerealelor de aici fiind mai mic, lucru ce a destabilizat piețele interne. La noi – fermierii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile și față de pachetul inițial de ajutor oferit de Comisia Europeană.
Între timp, oficialii de la Bruxelles au promis un nou pachet de ajutor de 100 de milioane de euro pentru țările afectate de importurile de cereale din Ucraina, bani pe care îi va acorda dacă statele care au suspendat deja importurile ucrainene renunță la această măsură.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Petre Daea, către colegii din Guvern: Nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine! | AUDIO