Este vorba despre o tehnologie pe bază de iodură de argint, care se folosește cu succes în multe țări europene, dar și în Statele Unite. Primele 10 astfel de generatoare care vor stimula norii să plouă vor funcționa în Vrancea, județ care anul acesta a fost polul secetei din țara noastră.
Cele 10 generatoare terestre de stimulare a precipitațiilor au fost aduse din Croația și vor funcționa, în premieră în România, în Vrancea.
Județul nu a fost ales întîmplător, ci pentru că anul acesta a fost cel mai afectat din cauza secetei, dar are, în același timp, și o rețea extinsă pentru combaterea căderilor de grindină.
Generatoarele vor fi amplasate în punctele de lansare a rachetelor, tehnologia fiind asemănătoare. Norii cu potențial de precipitații vor fi însămânțați cu iodură de argint, iar rezultatul va fi ploaia ori ninsoarea, după caz.
Directorul de operațiuni de la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină și Stimulare a Precipitațiilor Moldova 2 Focșani, Ionuț Lazăr:
„Trebuie să menționăm foarte clar că nu vom produce noi, vom stimula nori existenți, nori care vor avea un minim de umiditate în ei. Introducând substanța activă, în speță iodură de argint norii cu potențial de precipitare, creeem nuclee de condensare astfel încât norul va ajunge să precipite.”
Stimularea precipitațiilor va începe în perioada imediat următoare. Într-o primă fază, programul va funcționa timp de 60 de zile pentru început, mai ales că în această perioadă a anului sunt mulți nori cu potențial de generare a precipitațiilor. Generatoarele vor fi amplasate în zona submontană a județului, în punctele de lansare a rachetelor antigrindină. În plus, s-au făcut demersuri pentru achiziția altor 10 astfel de generatoare.
De asemenea, luna viitoare ajung în țară și cele două avioane din Bulgaria care, cu ajutorul unei tehnologii similare, stimulează precipitațiile. Acestea vor decola de pe aeroportul Bacău după data de 10 octombrie și vor însămânța norii, pentru a aduce ploaia în județele Bacău și Vrancea.