Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cancelarul Austriei au avut, miercuri seară, o convorbire telefonică privind aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres. Șeful guvernului de la București a reiterat solicitarea țării noastre de intrare în spațiul de liberă circulație.
În acelaşi timp, premierul român l-ar fi informat şi personal pe cancelar despre menţinerea poziţiei României de a cere un vot în consiliul JAI de joi.
România va cere vot pe aderarea la Schengen joi în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, spunea ieri premierul Nicolae Ciucă.
Șeful Guvernului a spus că Bucurestiul nu va solicita nicio amânare a deciziei, subliniind că starea de incertitudine nu mai poate continua.
Premierul a susținut că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării.
Referitor la obiecțiile Austriei, Nicolae Ciucă a spus: „putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte (…). Datele confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment”.
Justificarea migrației invocată de Austria nu e reală, a mai spus Nicolae Ciucă, precizând că datele de la FRONTEX confirmă că țara noastră nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.
Partener de guvernare al PNL, Preşedintele PSD consideră că dreapta europeană trebuie să îşi asume responsabilitatea până la capăt şi să îl convingă pe cancelarul Austriei că România merită în Schengen.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, dublul standard nu este şi nu va fi niciodată o valoare europeană, iar în aceste momente se vede „cine sunt prietenii adevăraţi ai României”.
Invitat miercuri seară la Europa FM, eurodeputatul Dacian Cioloș a declarat că există și posibilitatea ca România să fie decuplată de Bulgaria.
„Teoretic, poate să fie separată România de Bulgaria; rămâne probema frontierei Schengen – dacă România ar fi acceptată și Bulgaria nu, frontiera terestră între România și Bulgaria care ar trebui să devină frontieră Schengen și ea nu a fost evaluată până acum dacă ar face față la o astfel de responsabilitate și atunci ar putea exista posibilitatea unei decizii politice pentru toate cele trei țări, dar cu o punere în aplicare practică graduală și anume: ar putea, să zicem, Croația – care este separată – să intre cu totul în Schengen, cu toate frontierele; ar putea România, pentru că este această frontieră între România și Bulgaria, să intre cu aeroporturile – este, de altfel, o variantă care e pe masă de mai multă vreme”, a spus europarlamentarul REPER.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Austria vrea un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen | AUDIO