Confidenţialitate

România trebuie să adopte legea pensiilor, ce presupune reformarea celor de serviciu, cel târziu până la primăvară, transmite Comisia Europeană

Cel târziu până la primăvară România trebuie să adopte noua lege a pensiilor care trebuie să reformeze inclusiv pensiile de serviciu, așa zise speciale, iar plafonul maxim trebuie să rămână 9,4% din PIB pentru aceste venituri. Este răspunsul Comisiei Europene la întrebările mai multor jurnaliști români, inclusiv ale Europa FM.

În contextul implementării PNRR, prin care România poate primi peste 29 de miliarde de euro, dacă face reformele și investițiile asumate, liderii coaliției nu ajung la consens în această privință.

În contextul în care PSD insistă că vrea creșterea alocărilor din PIB pentru pensii și în plus, alături de PNL, nu acceptă ca și pensiile militare să fie reformate la fel ca celelalte pensii de serviciu, Comisia Europeană rămâne fermă pe poziție.

Astfel, instituția care a agreat planul PNRR asumat de România, precizează că „anexa deciziei de implementare a PNRR aprobată de Consiliu arată că unul dintre scopurile noii legislații ar trebui să fie menținerea cheltuielilor brute cu pensiile, inclusiv cu cele speciale, stabile, pe temen lung, până în 2070 la cel mult 9,4% din PIB.”

România poate mări pensiile chiar și așa, dacă PIB ul crește.

De asemenea, Comisia Europeană mai spune că se așteaptă ca România să implementeze reforma pensiilor, reformă ce va fi evaluată în contextul viitoarelor cereri de plată.

Comisia trimite banii la București numai după verificarea indeplinirii unui obiectiv.

Iar reformarea pensiilor speciale, inclusiv a celor militare, trebuie făcută până sfârșitul anului 2022.

Este un element cheie, mai arată Guvernul Uniunii în răspunsul transmis Europa FM de Bruxelles.

Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Citește și: Judecătoarea Grațiela Milu: Valul de pensionări din Magistratură va continua câtă vreme pensiile vor fi mai mari decât salariile | VIDEO