„România în Direct” și „România te Iubesc”, programul de investigații al ProTV, vă prezintă poveștile celor care trăiesc și luptă pentru Ucraina. Camelia Donțu, corespondentul ProTV – care a fost în Ucraina în orașe și pe linia frontului – a fost prezentă luni 20 martie la România în Direct, într-o discuție cu Cătălin Striblea despre poveștile ucrainenilor. Azi, despre ce ați văzut duminică seara la „România Te Iubesc” – o poveste și un reportaj despre viețile obișnuite din Ucraina. Corespondentul PRO TV și realizatoarea reportajului „România te Iubesc” de duminică seara – 19 martie 2023 – a stat în Ucraina aproximativ două săptămâni.
„E foarte aproape. Mă așteptam, probabil, și ideea de a avea războiul cât mai departe de casele noastre, dar pe de altă parte, noi am plecat de aici, din București, în jur de 06:00 dimineața și la 19-20:00 seara eram deja în Kiev.
Și atunci am înțeles cât de aproape este războiul de casele noastre, de familiile noastre, de prietenii noștri. De aceea acest război este important pentru noi. De aceea a fost reportajul la România Te Iubesc, pentru că Ucraina este parte din viața noastră acum”, a explicat Camelia Donțu la Europa FM.
Camelia Donțu, PRO TV, despre avocatul din Kiev: „A plecat la război în blugi și geacă de piele fără armă, fără absolut nimic, să vadă cum poate apăra”
„Muslim nu este numele lui real, dar – în general – soldații nu-și folosesc numele real. Noi am fost recunoscători că ne-a primit în familia lui. El are 50 de ani, este un avocat de succes în Kiev și are două fete: una de 16 ani – cea pe care ați văzut-o aseară la televizor – și încă o fată de 20 și ceva de ani, are un copil deja și face voluntariat în momentul acesta.
Ne-a povestit – și aici pe mine m-a marcat – cum a plecat cu soția lui de acasă, de care în continuare este foarte îndrăgostit, la 08:00 dimineața. A primit un mesaj pe telefon de la un prieten, care i-a arătat ce se întâmplă lângă Kiev, el stând în Irpin – care este o suburbie a Kievului. Și în momentul acela i-a zis soției sale că nu mai poate merge la serviciu pentru că trebuie să meargă să lupte”, a povestit corespondentul PRO TV.
„În Europa de azi mi se pare înfiorător. Și a plecat la război în blugi și geacă de piele fără armă, fără absolut nimic, să vadă cum poate apăra. Și până seara, avea deja o armă și stătea la marginea Kievului așteptând tancurile rusești. Ceea ce mie mi s-a părut…”, a mai povestit Camelia Donțu.
Camelia Donțu, despre fata avocatului: „Relația cu părinții ei s-a schimbat – sunt cei mai buni prieteni și este mândră de tatăl ei”
Camelia Donțu a povestit despre fata de 16 ani a avocatului din Kiev – ea nu înțelesese patriotismul până în momentul în care tatăl său a plecat să lupte pentru Ucraina: „Vedea în filmele americane și a zis că ea nu înțelegea. Era o adolescentă de 16 ani, nu se înțelegea cu părinții și a spus că brusc totul s-a schimbat. Pentru că a înțeles că trebuie să lupte pentru libertatea și viața ei”.
Cătălin Striblea: Și și-a schimbat și relația cu părinții.
Camelia Donțu: „Acum a spus că sunt cei mai buni prieteni ai ei. Că este foarte mândră de tatăl ei. Că o susține foarte mult pe mama ei. Din păcate, s-a maturizat peste noapte”.
Camelia Donțu, despre viața de zi cu zi în zonele afectate de război
Cătălin Striblea: Mulți copii am văzut în reportajul tău în această situație: mulți adolescenți, mulți oameni foarte tineri vorbind despre sperietură, despre traumă. De fapt, cum e viața de zi cu zi pentru un civil în zonele astea?
Camelia Donțu: „Când vorbim despre orașele mari ca Odesa, Kiev – viața este normală, ai putea spune. Poți să te duci la restaurant, poți să te duci și să te plimbi în parc, dar cu amenințarea că oricând, o rachetă, o bombă îți poate schimba viața. Noi la Odesa eram la hotel, era totul normal, iar brusc s-a luat curentul. Au început alertele. Tot orașul a trecut pe generator. Era un vuiet, era haos, dar ei trăiesc în acest haos foarte bine”.
Camelia Donțu, despre viața pe front: „Nu-ți mai este teamă și face parte și din meseria pe care o avem”
„Am fost în Herson. Nu ne-a fost teamă pentru că ne-am asumat ce se întâmplă acolo și atunci nu-ți mai este teamă și face parte și din meseria pe care o avem. În Herson este o experiență total diferită. Foarte multă lume a plecat de acolo: din 300.000 de oameni au mai rămas 60.000. Străzile sunt pustii. După ora 19:00 nu mai ai voie să mai ieși din casă.
Noi am găsit un fel de hotel unde am stat și de la încept am ajuns undeva la 18:00, seara, și ni s-a spus că nu mai avem voie să ieșim după 19:00, până la 06:00, dimineața, că este indicat să nu stăm cu lumina aprinsă în cameră, să tragem draperiile și, cel mult, să aprindem lumina de pe hol sau o veioză pentru a nu deveni țintă, pentru că acolo luptele sunt foarte aproape. Rușii trag de undeva de la doi kilometri de oraș, de pe malul stâng al Niprului”, a povestit Camelia Donțu.
Camelia Donțu: „În Herson este greu cu aprovizionarea, vin multe ajutoare”
„Nopțile le-am petrecut cu lumina stinsă, ne-am odihnit. Se aud tot impul explozii, împușcături, dar și tu te obișnuiești foarte repede cu ele pentru că oamenii de acolo așa trăiesc. Și atunci îți spui: dacă asta este normalitatea lucrurilor, trebuie să fie și normalitatea noastră. Cel puțin atât timp cât suntem aici.
Întrebată dacă mai sunt civili acolo, Camelia Donțu a spus că „Da, din păcate, sunt foarte mulți bătrâni. Sunt ca părinții și bunicii noștri, care nu vor să-și părăseasă locuințele și atunci ei vor să stea acolo, la casa lor și nu vor să plece. Este foarte greu pentru că nu este mâncare și nu pot ieși din casă”, a spus Camelia Donțu.
„În Herson este greu cu aprovizionarea, vin multe ajutoare, dar în celelalte orașe găsești mâncare peste tot, în supermarketuri, în magazine, dar pe linia frontului este o problemă”, a povestit Camelia Donțu.
Ce cred ucrainenii despre România?
„Când aud de România e bucură și li se luminează fețele pentru că românii noștri au reușit să ducă ajutoare foarte departe – chiar și în Herson. Au avut un sat complet distrus de ruși – stătea pe generatoarele românilor. Noi nu am știut acest lucru. Nu știu cine au fost curajoșii care a ajuns până acolo să ducă generatoare și atunci ei știu de ajutorul pe care noi l-am dat și sunt foarte bucuroși când aud că noi le ducem mesajul mai departe pentru că nu se comportă ca niște victime, dar își doresc ca lumea să știe ceea ce fac rușii acolo”, a mai povestit Camelia Donțu.
Urmărește aici întreaga ediție specială „România te Iubesc la România în Direct”
Sursa foto: Europa FM