România are în patrimoniul său o serie de moșteniri în afara granițelor pe care trebuie să le îngrijească și să le valorifice, să-și dea silința pentru a le recupera. O istorie complicată între interese private, vid de legislație și guverne ostile. Pro TV a difuzat duminică 26 martie un reportaj pe această temă, realizat de Cosmin Savu. Jurnalistul a mers pe urmele unor proiecte în care s-a investit enorm și ne arată, duminică, la România, te iubesc! ce face statul român și ce șanse sunt ca aceste bunuri să fie recuperate și valorificate. Filmările au avut loc în Albania, Ungaria și în țări africane de unde avem de recuperat bunuri sau bani.
„Fiecărui tânăr care intră pe poarta Ministerului Afacerilor Externe i se spune povestea Tezaurului românesc furat de ruși, care este la Moscova, a sabiei lui Ștefan cel Mare ajunsă la Istanbul, a bunurilor Fundației Gojdu care sunt la Budapesta, a creanțelor externe provenite din schimburi economice înainte de 1989 împrăștiate peste tot în lume sau a Institutului Iorga din Saranda, Albania”, a spus Cosmin.
Cătălin Striblea dă microfonul ascultătorilor Europa FM pentru a dezbate acest subiect la România în Direct, luni 27 martie, de la ora 13:15.
Discutăm despre modul în care România a pierdut miliarde de dolari în contracte cu diverse state din Africa, Asia sau America Latină. Banii erau datorați pe lucrări de construcții sau industriale în statele respective. Iar odată cu acești bani, România a pierdut și industria care le genera. Ce s-a întâmplat cu fabricile lui Ceaușescu? Mai poate recupera România banii datorați de state din zone sărace? Ce am pus în locul industriei lui Ceaușescu? Ce se făcea la tine în oraș pe vremea lui Ceaușescu și ce se face acum? E mai performantă industria românească azi decât acum 35 de ani?
Cosmin Savu este invitat în studioul România în Direct. Puteți intra în direct sunând la +40732 069 599.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție România În Direct: