Confidenţialitate

România și Țările de Jos au semnat un document care reafirmă angajamentul celor 2 state privind colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a semnat joi, 12 decembrie, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenție care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida și extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești.

Documentul, care a fost semnat joi, 12 decembrie, la Haga, reafirmă angajamentulor comun al României și Regatului Țărilor de Jos de a sprijini instruirea piloților din state aliate și partenere în cadrul Centrului European de Instruire F-16. Piloții antrenați în cadru lui folosesc 18 aeronave F-16 furnizate de partea olandeză, precizează Ministerul Apărării Naționale.

„Prin acest parteneriat, demonstrăm încă o dată că investițiile în apărare sunt esențiale pentru securitatea regiunii Mării Negre. Eforturile comune ale României, Regatului Țărilor de Jos și sprijinul companiei Lockheed Martin reprezintă un exemplu concret de colaborare pentru întărirea capacităților de apărare. La peste un an de la operaționalizarea Centrului, rezultatele sunt clare: atât piloții români, cât și cei ucraineni beneficiază de un program de pregătire avansat. Vom continua să extindem aceste activități, contribuind direct la securitatea spațiului aerian național și aliat”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești

Centrul European de Instruire F-16 din România funcționează în Baza Aeriană 86 Fetești și a fost inaugurat pe 13 noiembrie 2023. Acesta este destinat în principal pregătirii piloților români, dar în cadrul lui se pot pregăti și piloți din state aliate și partenere și poate fi instruit și personal tehnic.

Prima serie de piloți români a finalizat programul de instruire în luna iulie a acestui an, iar patru piloți ucraineni se află în prezent în pregătire în cadrul Centrului, adaugă MApN.

„Prin această inițiativă, România contribuie activ la consolidarea securității regionale și la dezvoltarea unui parteneriat durabil în domeniul apărării”, transmite MApN.

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vânătoru și Facebook / Angel Tîlvăr

Citește și: Republica Moldova: Parlamentul a aprobat starea de urgență energetică, pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie. Ministrul Energiei din România: Vom prioritiza accesul Republicii Moldova la gazele stocate în țară, dacă va exista o criză peste Prut