Confidenţialitate

România, țara în care oamenii mor pe capete din cauza cancerului pulmonar

Statul român nu asigură fonduri suficiente pentru analize și investigații și nici pentru medicamente. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal.

De altfel, în țara noastră sunt diagnosticate, în fiecare an, 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Tot în fiecare an, peste 10.000 de oameni mor din cauza cancerului pulmonar.

În lipsa unor campanii de informare pentru populația aflată la risc, 3 din 4 cazuri noi înregistrate pentru această boală, în țara noastră, sunt descoperite într-un stadiu inoperabil.2 Accesul încă întârziat la terapii inovatoare care pot dubla șansele de supraviețuire condamnă la moarte sigură și discriminează pacienții cu această boală. Deși cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer în țara noastră și provoacă cel mai mare număr de decese, anual, în cazul bărbaților, autoritățile competente întârzie să ia măsuri pentru a oferi pacienților o șansă la viață. Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problemă urgentă de sănătate publică în România. Fiecare zi care amână luarea unor decizii în acest sens scurtează viața a mii de pacienți, pentru că fără tratament adecvat majoritatea acestora cedează în primul an de la diagnostic”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Ceea ce este și mai grav, spune Cezar Irimia, oamenii mor până să apuce să-și facă investigații precum computer tomograf sau RMN. Banii alocați de Ministerul Sănătății se termină repede, iar boala avansează la fel de repede.